Това заяви експертът по сигурност

Опитът за атентат срещу Иван Гешев няма аналогия в новата история на България, защото това е действащ висш магистрат. Това заяви в ефира на „Здравей, България” експертът по сигурност Славко Велков.

По думите му следите на мястото на взрива не са причинени от осколки, а по-скоро от ударната вълна. Тя би могла дори да обърне бронираната кола, с която главният прокурор се движел. Велков допълни, че мястото е подбрано, защото скоростта там е около 30-40 км/ч.

ОПИТ ЗА АТЕНТАТ: Бомба срещу кортежа на главния прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ако това е така, както го виждаме, и както се представя, можем да го квалифицираме като акт с много, много висока степен на обществена опасност, и който не е с ограничена цел сплашване, а убийство”, коментира още експертът по сигурност.

Винаги има резервни маршрути и те са съобразени с оперативната обстановка и степента на заплашеност, ако има такава. Те се избират от шефовете на екипите за охрана, каза още Славчо Велков. Според него е възможно част от колите на кортежа да са били с проследяващи устройства. „Ако на резервните маршрути, по които е трябвало да се движи главният прокурор, бъдат открити подобни устройства, това може да означава, че работата е изключително сериозна”, заяви експертът.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.