Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижиха с 2,65%

Петролът поевтинява рязко с над 2% в началото на търговията в понеделник. Причината - опасенията относно отслабването на търсенето в най-големия потребител – Китай, и нарастващото предлагане на руски суров петрол взимат превес над тези, свързани с допълнително намаляване на добивите от Саудитска Арабия. Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижиха с 2,65% към 72,80 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,5% към 68,42 долара за барел.

Притесненията относно търсенето на важната енергийна суровина се задълбочиха след поредица от слаби китайски данни през изминалата седмица, включително задълбочаване на промишлената дефлация и забавяне на износа.

Фючърсите на черното злато поскъпват

Износът на руски петрол за Китай и Индия пък се повиши до рекордни нива през май дори след прилагането на ембаргото на Европейския съюз и механизма на Г-7 за ограничаване на цените, който започна да действа в началото на декември.

От друга страна, Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, обяви по-рано този месец намерението си да намали производството с допълнителни 1 млн. барела на ден до общо 9 млн. барела през юли - най-ниското ниво от години на фона на усилията за повишаване на цените на суровината.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.