Косовските власти забраниха влизането на всякакви превозни средства със сръбски регистрационни номера на тяхна територия

Поредна ескалация на напрежението между Косово и Сърбия. Косовските власти забраниха влизането на всякакви превозни средства със сръбски регистрационни номера на тяхна територия.

Мярката е в отговор на арестуването на трима косовски гранични полицаи от сръбската полиция, съобщават от косовското Министерство на вътрешните работи. Според Прищина тримата са били отвлечени в сряда на обяд в северната част на Косово. Според Белград тримата въоръжени косовски полицаи са били арестувани на територията на централна Сърбия.

ЕС с наказателни мерки срещу Косово

Освен оръжие у полицаите е била открита техника за наблюдение, радио връзки и карти. Сръбската страна твърди, че има неопровержими доказателства, че косовските полицаи са арестувани на територията на Сърбия.

„Сръбската полиция или нейната армия навлязоха на около 600 метра навътре в територията на Република Косово. След това продължиха в различни групи пеша и отново навлязоха на около един километър навътре в територията на Косово, като отвлякоха трима полицаи, гранични полицаи”, заяви министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла.

„Искам да Ви информирам, че на 14 юни 2023 г. в 12:38 ч. в административната район близо до автономната област Косово и Метохия, дълбоко навътре в територията на Сърбия, служители на Министерството на вътрешните работи и антитерористичната група на специална полицейска част откриха и арестуваха трима членове на т. нар. косовска полиция. И тримата арестувани са били в пълно бойно снаряжение, въоръжени с три автомата, боеприпаси, GPS устройства, карти и друга екипировка”, твърди главният секретар на МВР на Сърбия Желко Бркич.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.