Светият отец претърпя операция на болезнена коремна херния

Папа Франциск беше изписан от римската болница "Джемели" в петък, където 86-годишният папа се възстановяваше след коремна операция, съобщава CNN.

Той напусна болницата в инвалидна количка и разговаря с доброжелатели и медицински персонал, които се бяха събрали пред входа, за да се сбогуват, предаде CNN. Хората се бяха наредили и на пешеходната пътека пред лечебното заведение, за да видят папата.

Припомняме, че Светият отец остана в болница "Джемели", след като миналата сряда претърпя коремна операция.

Първа снимка на Франциск след операцията, папата се срещна с болни деца (ВИДЕО+СНИМКИ)

На излизане той беше обграден от охрана, която му асистира да се качи в автомобила. Франциск беше заснет да се моли в базиликата "Санта Мария Маджоре" в италианската столица, скоро след изписването си.

Преди да се върне във Ватикана, папата спря за кратко посещение и в манастира на Института "Мария Сантисима Бамбина", за да благодари на охраната пред входа на града, съобщиха от пресслужбата на Ватикана.

Той ще произнесе седмичната си молитва "Ангел Господен" тази неделя. Чувства се достатъчно добре, за да спази всичките си срещи, с изключение на общата аудиенция следващата сряда, допълват от Ватикана.

Папата: Берлускони беше енергичен главен герой на политическия живот

На тръгване към Ватикана, той се пошегува: "Благодаря ви, благодаря ви, журналисти. Все още съм жив".

През живота си Франциск е имал редица здравословни проблеми, включително операция на дебелото черво, преди две години. Отстранена е част от единия му бял дроб, след като като млад мъж се е борил с пневмония. През 2019 г. претърпя и очна операция в римска клиника. 

През последната година е използва бастун или инвалидна количка, за да облекчи болките си в коленете.

Папа Франциск ще пропусне неделната молитва „Ангел Господен”

Ако Франциск е с влошено здравословно състояние за по-дълъг период от време, Ватиканът може да се изправи пред конституционна криза. В католическата система не съществува дължност, която може да замества властта на папата в негово отсъствие.

Държавният секретар на Ватикана, който в момента е италианският кардинал Пиетро Паролин, може да контролира ежедневното управление, но няма правомощия, например, да назначава епископи или да създава или закрива епархии по света.

През декември папа Франциск разкри, че вече е подготвил писмо за оставка, в случай на трайно влошаване на здравословното му състояние.

През 2013 г. прекият предшественик на Франциск, покойният папа Бенедикт XVI, направи избор да се оттегли от поста си, позовавайки се на "напредналата си възраст" и разтърсвайки католическия свят.

Папа Франциск ще претърпи операция (ВИДЕО)

Това бе първият случай, в който папа подава оставка от близо 600 години насам. Последният папа, оттеглил се преди смъртта си, беше Григорий XII, който през 1415 г. се оттегля, за да сложи край на гражданска война в църквата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: CNN