"Това, което казват, че има много полети и че всичко ще се оправи, това не е вярно", разказа жител на о-в Мауи

Хавайските острови са в плен на огнена стихия. Пожарите, разпалвани от силните ветрове на урагана „Дора”. Най-сериозно е положението на Мауи. Западната част на острова е напълно блокирана, позволен е достъпът единствено на аварийни и спешни екипи. 

Трима загинали при сблъсък на хеликоптери за гасене на пожари в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-малко 36 души загинаха, а още десетки са в неизвестност, след като туристи и местни започнаха да скачат в океана в опит да се спасят от огъня. Повече от 11 хил. души бяха евакуирани.

Ключови пътни артерии бяха затворени, а западната част на острова остава напълно блокирана за всички освен за аварийните екипи. Според местните власти, ситуацията през последните часове значително се е влошила и овладяването на стихията става все по-трудно.Туристи заявиха, че гледката е "апокалиптична". 

"Просто е съкрушително в какво се превърна града ни само за денонощие. Всичките ми познати, близки, колегите ми, приятели, семейство - всички сме бездомни. Хиляди хора тук загубихме всичко. А стотици, ако не и десет пъти по толкова са все още в неизвестност. Пътят до летището, който обикновено продължава половин час, сега ни отне близо 3 часа. Със семейството ми се срещнахме на летището, за да ни евакуират и тогава чухме, че къщата ни я няма - всичко е унищожено. Все още нямаме връзка с много хора, тъй като няма обхват, няма и ток на повечето места. Това, което казват, че има много полети и че всичко ще се оправи, това не е вярно", разказа Дъстин Калейопу, жител на о-в Мауи. 

Мащабни пожари на Хаваите, изпепелени са сгради, наредена е евакуация (ВИДЕО)

В социалните мрежи се появиха кадри на пламъци и облаци дим. За да избягат от огнената стихия, десетки хора са започнали да скачат в океана.

От българското външно министерство информираха, че към момента летището на остров Мауи работи без прекъсване, но местните власти апелират към гражданите да не пътуват до острова без наложителна причина. Над 4000 туристи изчакват да отпътуват от острова. Районът за евакуации се очаква да бъде разширен, в случай че пожарникарите не успеят да овладеят стихията.

„Съветваме българските граждани да избягват продъжлителен престой на открити места, афектирани от все още активния пожар, както днес, така и през следващите дни”, гласи съобщение от ведомството.

Потоци лава продължават да се стичат по склоновете на вулкана Килауеа (ВИДЕО)

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1 310 437 3606. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: Consulate.LosAngeles@mfa.bg