Много от нас са израснали с песните на Ахат, Милена и Ревю, Контрол, Нова генерация, Ера и др.

Те бяха млади, диви и различни. Бунтът беше в кръвта им и беше горивото, което подхранваше музиката им. А тя, музиката, постави началото на българската алтернативна рок сцена, пише Edna.bg.

Днес младите бунтари са пораснали и могат само да си спомнят с носталгия за отминалите времена, за тълпите в Летния театър, за записите в мазетата и за срещите на Кравай. 

Точно тази емоция е уловил документалният филм "Рокендрол" на Борислав Колев. Ако сте ценител на българската рок музика и сте израснали с песните на Ахат, Милена и Ревю, Контрол, Нова генерация, Ера, Ер Малък, Кале, Хиподил, но поради някаква причина сте пропуснали да гледате филма "Рокендрол" от 2019 г., то ще имате възможност да го откриете в богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON. 

Филмът е емоционален музикален разказ със спомени на музиканти от гореспоменатите легендарни български рокгрупи, които с революционните си и скандални за 80-те години на миналия век текстове разбиват обществените клишета в България от това време.

"Рокендрол" е богат и на визуални спомени. Архивните кадри от дивите сценични изяви през 80-те ще ви изпратят назад към едно напълно различно време и една рядка порода хора, които вече няма как да срещнете днес.

Специалната видеотека на EON е мястото, където можете да направите това пътуване назад във времето по възможно най-лесния и удобен начин. 

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

Музикантите си спомнят за опита на властта да ги "опитоми", като им дава шанс за изява, за еуфорията им след политическите промени в края на 1989-а, за надеждата и краха на мечтите, за масовата емигрантска вълна от България към Запада.

Това е филм за историята на България през последните няколко десетилетия, пречупена през призмата на рока, в чието огледало се оглежда обществото.

Днес главните герои в тази история изглеждат напълно различни, но в тях се крие спотаена същата искра. Животът ги е отвял в неподозирани посоки... някои от тях са свещеници, други политици, трети се занимават с бизнес. 

Ето къде се намират днес големите бунтари на българския рок:

Милена Славова

Тя е най-популярната българска рок певица, която все още разтърсва сцената с мощния си глас и енергията, с която вълнува публиката.

Талантът на Милена е открит през 1984 г. Музикалната ѝ кариера започва през пролетта на 1985 г. с група Кукери, а първите си самостоятелни записи прави само няколко месеца по-късно. През 1986 г. създава рок трио Милена, което през 1988 г. се превръща в добре познатата група Ревю. Следват много участия и хубава музика. 

Снимка: Getty images

Две години по-късно Милена напуска групата и започва соло кариера. Записва албумите Ха-ха (1991), Скандалът (1993), който е издаден и в английска версия - The Scandal, Sold (1995), който е издаден в Англия. През 1999 издава албума Истинската Милена, по-известен като Дъ Best+. Печели многобройни награди като автор и творец.

Днес тя продължава да е все така колоритна и разпознаваема. Гласът ѝ няма как да бъде сбъркан и след толова години, все още няма друга като Милена в българската музика. Тя е редовен гост в телевизионните формати, продължава с концертните си изяви и е известна с ясно изразената си гражданска позиция. 

Николай Йорданов-Гилъна

Николай Йорданов - Кольо Гилъна, е сред символите на рок и пънк музиката в България в годините на прехода. Той е легендарният фронтмен на група “Контрол”, която прави фурор в началото на 90-те години с албума “Леле, како” и хитове като “Най-щастливият ден”, “Обичам те, мила” и много други.

Снимка: Булфото

През последните години Йорданов работи в сферата на рекламата и медиите. В интервю за 24 часа признава, че в момента музиката му е на по-заден план, макар че скоро иска да направи нещо ново, което да излезе на бял свят. "Искам да запиша кавър на “Приятели” на “Тоника СВ” заедно с Пецко (също бивш певец на “Контрол”). Ще бъде изцяло пънк вариант, ще звучи като “Контрол” от края на 80-те и начало на 90-те. Ще го пуснем по радио, по интернет, ще направим клип," разкрива той. 

Снимка: Булфото

Въпреки че не планира сериозно завръщане към музиката, в момента Гилъна подготвя книга. Режисьорът на филма “Рокендрол” Борислав Колев му е писател.

Васил Гюров

Гюров е роден през 1965 г. в София. От 1985 г. свири в група „Кале", а през 1988 г. основава група „Ревю” заедно с Кирил Манчев, Бойчо Карабоичев и Милена Славова.

Днес може да се каже, че бунтарските рок години са зад гърба му, въпреки че продължава да свири активно. 

Снимка: Getty images

Освен като музикант, е известен и като запален природозащитник. Основател е на Българска музикална асоциация и е член на партия „Зелено движение“. Именно от нейната гражданска квота Гюров беше кандидат-депутат в листата на „Демократична България” на последните парламентарни избори.

Божидар Главев

През 1984 г. Главев заедно Денис Ризов и Звездомир Керемидчиев основава група Оазис, а през 1986 г. тримата стават част от група „Ахат“. Именно Главев е създател на най-големия хит на „Ахат“ – „Черната овца“, определен от редица класации и за най-добър български рок хит.

В периода 1993 – 1994 г. твори като самостоятелен изпълнител и записва миниалбума „High Again“. С песента „Love and pride“ участва в няколко компилации.

Днес някогашният рокаджия е известен като отец Божидар. След 1998 г. изоставя музикалната си кариера и се отдава на православната вяра. Става свещеник в енорийските храмове „Св. Архангел Михаил“ в село Горица и „Св. Вмчк. Димитър Солунски“ в град Каблешково, област Бургас (Сливенска епархия).

Светослав Витков

Светослав Емилов Витков, още известен като Светльо Витков или Светльо от „Хиподил“, e вокалист на групите „Хиподил“ (1988 – 2006) и Светльо & The Legends (2007-досега). Пише всички текстове на песните в албумите на "Хиподил". В годините след това води предаването „Пей с мен“, заедно с Камен Воденичаров, а през 2007 г. създава групата Svetlio & The Legends.

Освен с музикалната си кариера, Витков е известен и с политическата си дейност. През март 2013 г. той създава политическата партия „Глас народен“. Няколко пъти се е кандидатирал за президент на Република България, а партията му се е борила за място в парламента. 

Категоричен е, че е в политиката, защото не му харесва ситуацията в държавата през последните 30 години.

Иван Несторов-Амебата

Иван Несторов-Амебата е бивш член на група „Ера“, с които изненадващо печели „Златен Орфей“ през 1989 г. Освен басист и рокаджия по сърце, той е дипломиран инженер и ... бизнесмен. Заедно Димитър Ковачев-Фънки, друг музикант и негов близък приятел, Амебата е съосновател е на „София мюзик ентърпрайсис“ – фирма промоутър, която организира концерти на световни звезди като Мадона, Ози Озбърн, “Металика” и Лейди Гага.

Снимка: Булфото

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:

Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Редактор: Габриела Винарова