Огънят пламна преди две седмици

Пожарникари са успели да овладеят огромния пожар, бушуващ от две седмици в националния парк „Дадия” в Североизточна Гърция, предаде АФП. Класифициран от експертите като "мегапожар",  огънят досега е унищожил повече от 81 000 хектара от горския район, защитен от европейската агенция "НАТУРА 2000".

Опустошенията в Дадия съставляват почти половината от общата площ, изгоряла от горски пожари в Гърция от началото на лятото.

България изпраща нов екип пожарникари в помощ на Гърция

По думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис страната всяко лято се сблъсква с ожесточени горски пожари, които тази година са довели до смъртта на 26 души и до опожаряването на най-малко 150 000 хектара. Мицотакис обеща компенсации за земеделските производители и хората, чиито домове са пострадали в засегнатите региони.

Министър-председателят ще посети региона Еврос, където се намира гората Дадия, за да оцени щетите и да се срещне с жителите, засегнати от бедствието.

ЕК: Пожарът в Александруполис е най-големият, откакто се води статистика

Миналата седмица правителството също така обяви мерки, насочени към залесяване на района и борба с наводненията. Метеорологичната служба в страната предупреди за сериозно лошо време през следващите дни. 

Източник: БГНЕС