Вижте любопитни факти за талантливия артист

От дълбока древност едно изкуство пленява със своята красота и емоция. Танцът често бива определян като начин за искрено общуване, нещо магично, което изпълва душите на хората. 

Една от звездите на танцовата схема е френският танцьор и хореограф Мурад Мерзуки. За него разказва документален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV - част от ТВ платформата на EON.

Мерзуки е роден на 6 октомври 1973 г. в Сен-Прист (Рона). И казват, че без него хип-хоп танцът никога нямаше да достигне големите международни сцени. 

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Твърди се, че си танцьор е призвание, че човек просто се ражда с тази благословия, а танцът го съпътства през целия му житейски път, където и да се намира. Това важи с пълна сила и за признатия хореограф, чието сърце винаги бие в ритъма на музиката, пише vesti.bg

Мурад Мерзуки е настоящ директор на Националния хореографски център в Кретей Вал-де-Марн (Франция), както и на базираната в Лион компания Compagnie Käfig. Ръководи и хореографския център Pôle Pik, който основава през 2009 година.

Преди да започне да се интересува от хип-хоп, Мурад Мерзуки е учил в цирково училище и е практикувал бойни изкуства. На малко по-късен етап започва да посещава курсове по танци и през 1989 г., заедно със съмишлениците си Kader Attou, Éric Mezzino и Chaouki Saïd, създава трупата "Accrorap".

През 1996 г. основава компанията Käfig, което в превод означава "клетката", с която той развива собствена артистична вселена.

През 1997 г., с помощта на Жозет Баиз, бивша танцьорка на Жан-Клод Галота, Мерзуки успява да развие своя съвременен език на танца. 

През 2006 г. той получава наградата SACD за нов хореографски талант, а от 2006 г. трупата "Käfig" се позиционира в Espace Albert-Camus в Брон.

През 2009 г. Мурад Мерзуки основава нов център за създаване и развитие в същия град - Pôle Pik. На 1 септември 2009 г. той поема поста директор на Националния хореографски център в Кретей Вал-де-Марн, като става втория хореограф с хип-хоп образование (заедно с Кадер Ату), който оглавява НХЦ във Франция, след Доминик Ервие и Жозе Монталво.

Документалният филм "Танцуващият алхимик" директно ни потапя в сърцето на поредното творение на Мерзуки - "Vertikal". Продукцията очертава портретът на един от най-обещаващите хореографи на своето поколение.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Compagnie Käfig (@ciekafig)

Попадайки директно между неговата трупа от танцьори, имаме възможността да се докоснем до целия творчески процес - от случващото се зад кулисите до първото представление. Филмът ни разказва за творческия импулс и за съмненията, противопоставяйки се на гравитацията и създавайки визуален световъртеж. А моментите, откраднати от натоварения график Мурад Мерзуки, ни разкриват редица любопитни факти за влиянията му, артистичната му кариера и изобщо за неговия свят.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.