Изолация, дистанция и ограничаване на рисковото му поведение са мерките, които следва да бъдат предприети

Продължава разследването на стрелбата в Стара Загора, при която мъж рани двама души и се барикадира в цех. 50-годишният мъж извършил престъплението с незаконно притежаван пистолет.

СТРЕЛБА И БАРИКАДИРАНЕ: Продължава разследването на опита за убийство

Според клиничния психолог д-р Светлана Димитрова става дума за типично криминален сценарий, разгърнал се като по учебник. "Лицето е криминално проявено, наркозависимо и с куп други зависимости. Абсолютно нормално да се почувства застрашен, след като е бил уязвен. Разгръща неадекватно антисоциално поведение", посочи тя.

Според нея експертите са действали точно по протокол. "Трябва да се изясни какво е психичното и физическото му състояние и доколко е адекватен. Най-вероятно е бил под въздействието на психотропни вещества. Ще бъде оценено психическото му състояние спрямо възприятията му за реалността. Изолация, дистанция и ограничаване на рисковото му поведение - това са мерките, които следва да бъдат предприети. Такива хора са непредвидими в страха си и затова се работи на малки стъпки. Чрез подкрепа се осигурява защитено пространство на криминално проявения, не се действа агресивно. Напротив - постъпва се внимателно, като при обезвреждане на бомба", обясни д-р Димитрова.