Хиляди дойдоха в зоологическата градина, за да се сбогуват с черно-белите мечки

Трите големи панди от Националния зоопарк във Вашингтон се връщат на Китай, но не е сигурно, че 50-годишното двустранно споразумение за обмен на животни, сключено при управлението на президента на САЩ Ричард Никсън, ще продължи, съобщи АП. 

Посетители на националния зоопарк във Вашингтон са предприели специално пътуване от различни част на страната. 10-годишната Келси Ламбърт и майка й Алисън са дошли в зоологическата градина от Сан Антонио, Тексас. "Дойдохме да ги видим сега, защото заминават надалеч", каза детето пред АП.

Плажуващи спасиха тюленчета, задушавани от рибарска мрежа (ВИДЕО)

Мей Сян, Тян Тян и тяхното малко Сяо Ци Дзи ще се завърнат в Китай в началото на декември. Засега няма признаци, че 50-годишното споразумение, сключено от Никсън, ще продължи да действа.

Служителите на Националния зоопарк не коментират перспективите за подновяване или удължаване на споразумението.   На фона на нарастващото дипломатическо напрежение между Пекин и редица западни правителства, Китай постепенно изтегля своите панди от множество зоологически градини, тъй като споразуменията изтичат.

Денис Уайлдър, учен от университета в Джорджтаун, отбелязва, че два зоопарка са загубили своите панди в последните години, а зоологически градини в Шотландия и Австралия се подготвят за отпътуването на своите животни, без да има признаци, че споразуменията им ще бъдат продължени. Китай е предоставил 65 панди на 19 държави по научни програми като част от държавна политика за по-добро опазване на застрашените видове. Пандите се връщат на Китай след определена възраст.

ПЪРВИ СТЪПКИ: Бебе панда се учи да пълзи (ВИДЕО)

Зоопаркът в Сан Диего върна своите панди през 2019 г. Последната панда в Мемфис, Тенеси, отпътува по-рано тази година. Изпращането на пандите от зоопарка във Вашингтон на Китай означава, че единствените панди на територията на САЩ ще останат тези в зоологическата градина в Атланта. Споразумението за тяхното пребиваване изтича следващата година. 

В китайските социални медии антиамериканските настроения избухнаха след неочакваната смърт на мъжка панда в зоопарка в Мемфис през февруари тази година. Пандата почина на 24 години. Тези животни живеят между 15 и 20 години в дивата природа, а в зоопарковете могат да достигнат до 30. Бяха разпространени снимки на панди, които изглеждат мръсни и слаби. Беше организирана и онлайн петиция с искане за връщане на пандата Я Я в Китай след 20 години в САЩ. Наложи се зоопаркът в Мемфис са излезе с официално опровержение на невярната информацията за лошо третиране на животните, според което Я Я има хронични проблеми с козината, а покойната Лъ Лъ е починала по естествени причини. След това научна делегация от китайска страна посети Мемфис и обясни, че пандите не са били гледани в лоши условия. Я Я се върна в Китай през април след изтичането на споразумението за пребиваване в САЩ.  

Кадри с хълцаща панда разсмяха социалните мрежи (ВИДЕО)

Първата двойка панди, предоставена на САЩ, е била подарък от правителството на Китай. Сега китайските власти отдават пандите под наем за период от 10 години с възможност за подновяване. Годишната такса варира между 1 и 2 млн. щатски долара за двойка плюс задължителните разходи за изграждане и поддръжка на съоръжения за настаняване на животните. Всяко малко, родено от пандите, е собственост на китайското правителство. То също може да бъде наето срещу допълнителна такса, докато достигне възрастта за размножаване.

Източник: Розалия Благоева, БТА