200 души са загинали, ранените са над 1100

Остра ескалация на напрежението между Израел и Палестина. Групировката Хамас изстреля хиляди ракети от ивицата Газа. Виждате на картата. Сирените за тревога се включиха в редица градове в Израел, в това число - и столицата Тел Авив, която се намира на 70 километра от Газа.

200 души са загинали, ранените са над 1100. Израел обяви, че е във война и приведе армията в бойна готовност. При ответните въздушни удари над палестинската територия загинаха близо 232 души, били ранени близо 1700 души. Палестинската атака не беше само по въздух, но и по суша - въоръжени мъже нахлуха в израелски градове, твърди се, че са пленили хора и военна техника. 

Тревожна сутрин в Израел. Денят започна с най-интензивната ракетна атака от години насам. Хората в редица градове на страната бяха събудени от сирени за въздушна опасност. 

"Към 6 сутринта, ракета падна тук, близо до къщата, всичко изгоря. Къщата е унищожена, прозорците, стените. Чухме стращен удар, детето ни се изплаши", разказа Голан, жител на Ашкелон.

Хамас твърдят, че за 20 минути са успели да изстрелят 5000 ракети. Техни въоръжени бойци са нахлули в израелски населени места и са пленили хора и военна техника.
"Това е един прекрасен ден за революция, която ще сложи край на последната окупация, последният режим на апартейд в света", заяви Мохаммад Диеф, военен командир на Хамас. 

Първите ответни удари по Газа не закъсняха. „Граждани на Израел, ние сме във война. Тази сутрин Хамас предприе убийствени, изненадващи атаки срещу държавата Израел и нейните граждани. Това продължава от ранните сутрешни часове. Свиках ръководителите на службите за сигурност и разпоредих преди всичко да се прочистят местата, където са проникнали терористи. Това в момента се изпълнява. Разпоредих широка мобилизация на резервисти. Ще отвърнем на огъня с такава мощ, каквато врагът ни не е виждал. Врагът ще плати безпрецедентна цена. Призозавам гражданите на Израел да се придържат стриктно към инструкциите на армията. Ние сме във война и ние ще я спечелим”, каза премиерът Бенямин Нетаняху.

"Страхуваме се от това, което ще направят израелците. Могат да ни изтрият от лицето на земята, затова бягаме", съобщи Амал, жител на Газа. 

Израелските власти призоваха цивилните в южните и централните части на страната да останат в близост до убежища. Военният министър на Израел направи обръщение, в което нееднократно използва думата „война”.

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при ракетния обстрел по Израел

„Тази сутрин терористичната организация Хамас направи сериозна грешка и започна война срещу държавата Израел. Израелските войски ще воюват с врага на всяко място. Призовавам всички граждани на Израел да последват инструкциите за сигурност. Израел ще спече ли тази война”, каза Йоав Галанг, министър на отбраната на Израел.

В Израел живеят около 50 000 българи. Няма данни някой от нашите сънародници да е пострадал при днешната ескалация на напрежението. Но никой не е очаквал тази атака точно днес. Освен че е събота, в Израел отбелязват един от най-големите си религиозни празници. Това ни разказа Рина Бакалов, директор на Българския културен център. Тя се намира в Йерусалим. 

По думите ѝ ситуацията е изключително тежка. „Напомня на войната преди 50 г., когато на празник са нападнали евреите. Днес е празник, всички са си по къщите, започна масиран обстрел от ивицата Газа. До този момент почти не спира ракетния обстрел. Влизат военизирани коли през границата, подозираме на палестински терористи. Има отвлечени хора – войници и граждани”, каза Бакалов.

Денков осъди нападението над Израел и насилието над невинни граждани

Радикалните палестинци и досега много пъти са атакували с ракети и терористи-самоубийци териториите, населени с израелци. Но това което виждаме сега - въоръжени отряди, които преминават огражденията и атакуват израелските градове, като според очевидци убиват или взимат за заложници жителите им, не се е случвало от десетилетия.

Веднага възникнаха редица въпроси - как израелските служби за сигурност, които са едни от най-подготвените в света - са пропуснали да забележат какво се готви от другата страна на телените ограждения?

Източник: БГНЕС, БТА, Габриела Големанска, Владимир Арангелов