Все повече опасения предизвиква вероятността от разрастване на конфликта между Израел и „Хамас”

Напрежението в Близкия изток не спада въпреки посещението на американския президент в Израел. Джо Байдън все пак обяви, че е договорил с Египет пропускането на хуманитарна помощ през граничния пункт "Рафа". Това е единственият граничен пункт с Ивицата Газа, който не се контролира от Израел, но в момента е затворен. Не се очаква конвоят с камиони да бъде пропуснат преди петък.

На свой ред и британският премиер Риши Сунак пристигна в региона в опит да потърси изход от кризата.

Ден след експлозията в болницата „Ал-Ахли” в град Газа и взаимните обвинения между радикалната групировка „Хамас” и израелската армия, обстановката остава изключително напрегната и нестабилна. Според Израел и Съединените щати причината е неуспешно изстрелване на ракета от ислямистки бойци в Газа, които обаче отрекоха да носят отговорност. В края на посещението му в Израел Джо Байдън съобщи, че Египет се е съгласил да отвори граничния си пункт с Ивицата Газа. Така през „Рафа” ще бъдат пропуснати камиони с помощи, за да се облекчи хуманитарната криза за палестинците в анклава. „Ще бъдат пропуснати до 20 камиона. Преговорите, които водих,  бяха много тежки. Искам да изведем колкото се може повече от камионите. Там има, предполагам, 150 или нещо подобно. Не всички от тях ще минат на първия етап. Ако има втори, ще видим как ще се развият нещата. Въпросът е, че ако „Хамас” конфискува помощта или не ѝ позволи да премине, тогава тя ще бъде прекратена, защото няма да изпращаме никаква хуманитарна помощ на „Хамас”. Това е ангажимент, който съм поел. В крайна сметка египетският президент Сиси заслужава истинско признание”, каза американският държавен глава.

Байдън в Израел: Пред "Хамас" ИДИЛ изглежда донякъде разумна (ВИДЕО)

Междувременно на посещение в Израел днес пристигна британският премиер. Риши Сунак ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху и президента Ицхак Херцог преди да отпътува към други столици в региона. Съветът за сигурност на ООН отхвърли внесена от Бразилия проекторезолюция, която осъжда войната между „Хамас” и Израел и "ужасните терористични атаки" на групировката. Текстът беше подкрепен от 12 от общо 15-те страни в Съвета за сигурност. Русия и Великобритания се въздържаха, а Съединените щати гласуваха "против". „Съединените щати са разочаровани, че в тази резолюция не се споменава правото на Израел на самозащита”, посочи постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд.

Все повече опасения предизвиква вероятността от разрастване на конфликта между Израел и „Хамас”. „Събитията от последните 11 дни допринесоха за обединяване на недоволството и възстановяване на съюзите в целия регион. Въз основа на срещите ми и динамиката, която наблюдавам на място, ще кажа следното - рискът от разрастване на този конфликт е реален, много, много реален и изключително опасен”, смята специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Тор Венесланд.

Не спада и напрежението по израелско-ливанската граница. Армията на Израел атакува позиции на проиранското шиитско движение „Хизбула” в Ливан. Това е станало в отговор на стрелба от Ливан с противотанкова ракета по израелски пограничен район.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК