Това коментира вътрешният министър пред NOVA

На тези избори имаше рекорден брой сигнали за нарушаване на изборното законодателство. Няма партия, която да не е ангажирана с купуването на гласове. Това коментира пред NOVA министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той представи статистика, според която за предходния месец до момента са постъпили 1815 сигнала. За същия период през 2019 година, когато отново се провеждаха местни избори, сигналите са били 954.


Стоянов коментира и разследване на NOVA, свързано със 180 адресни регистрации в Земен. Екипът ни попадна на документни измами, длъжностни престъпления и фалшифициране на подписи. Мариета Николаева стигна и до кандидат за общински съветник, който призна, че е регистрирал хора в дома си.

„По случая има образувано досъдебно производство. Имах възможността да изгледам репортажа. По производството се работи и в момента. Предполагам, че ще излязат множество документни престъпления. Потвърждавам част от фактите, другите се проверяват”, уточни министърът.

По неофициална информация на NOVA някои от 180-те души, които би трябвало да са заличени от списъците, са успели да гласуват. „По наша инициатива успяхме да дерегистрираме голяма част от въпросните лица. За съжаление, вероятно има такива, които са упражнили правото си на глас”, посочи Стоянов.

Във връзка с машините за гласуване, Стоянов коментира, че от ЦИК са направили изключително некоректно изказване. „Опитаха се да злепоставят МВР. Министерството не е транспортна фирма. Единият от нашите ангажименти е именно съпровод на транспорта. Няма абсолютно никаква самоинициатива”, категоричен беше силовият министър.