Обсъдена е и възможността да бъде определено място в града, на което да бъде поставен паметник на българската азбука

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на посещение в Калифорния. Там тя се срещна с търговска делегация от щата Юта, както и с кмета на Лос Анджелис. Тя също така връчи голямата награда на второто издание на Българските награди за изкуства, култура, образование и наука, а по същото време координираше евакуацията на българските граждани от Ивицата Газа.

Габриел: За нас беше важно българските граждани да са в първата група, напуснала Газа

Мария Габриел обсъди възможностите за инвестиция в България с бизнес делегация от щата Юта и представители на българската IT общност.

“Ясно бяха откроени две ключови области – иновации – говорихме си за изкуствен интелект, говорихме за необходимостта да се инвестира в талантите и много ясно откроиха културните творчески сектори, музиката, филмовата индустрия. Ето две сили, които има България и бяха изтъкнати от тях като силни страни”, заяви Мария Габриел.

Сега представителите на бизнеса от Юта ще посетят България, за да набележат конкретни възможности за инвестиции. Между срещите в Лос Анджелис Мария Габриел координира и освобождаването на 36-те български граждани от Ивицата Газа. Те бяха сред първите чужденци, напуснали военния регион.

„Координирани усилия, постоянно поток от информация какво се случва на терен. Знаете – пропускателният пункта Рафа трябваше няколко пъти да бъде отворен, но не беше. Ето това сме правили, бдителни за всяка промяна в ситуацията, знаейки, че тя е сложна и динамична, но водени от грижата за сънародниците ни и техните семейства”, коментира Габриел.

Вицепремиерът Габриел се срещна и с кмета на Лос Анджелис Карен Бас – една от най-влиятелните жени в Демократическата партия, която 11 години е била конгресдама. Двете обсъдиха възможностите за инвестиции в областта на иновациите.

Мария Габриел: България е атрактивна дестинация за инвестиции

„Когато се говори за иновации обръщаме внимание на ключови сектори, каквито са здравеопазването, земеделието, енергетиката, транспорта – за мен е много важно, защото тук има компании, които търсят къде да инвестират. Смятам, че България е една прекрасна страна за инвестиции”, каза вицепремиерът.

Мария Габриел показа на кмета Карен Бас проект на монумент, посветен на българската писменост и култура, за който нашата общност търси подходящо място в Лос Анджелис. Инициативата е на Българската фондация за култура, изкуства и образование, която в сряда вечерта раздаде вторите си годишни награди.

Фондацията отличи успелите българи на Западното крайбрежие за постижения в културата, образованието и науката. А две специални награди отидоха при човека, изстрелял в Космоса песента на Валя Балканска „Излел е Дельо Хайдутин“ Мартин Кейнинг и актьора Джон Войт.

„Ще ценя тази награда и се надавам, че ще бъда поканен отново в България да правя още проекти в Ню Бояна, където съм работил”, заяви Джон Войт.