Малките бенгалски тигърчета имат и батковци от семейство хищници

В морската столица вече са се справили с демографските проблеми, но при животните. Оказва се, че в зоопарка във Варна има бейби бум. През тази година обитателите там стават все повече и повече, а безспорно едни от най-атрактивни за посетителите са хищниците. Именно сред тях се забелязва и бейби бум тази година, тъй като за последните месеци на бял свят се появиха четири бенгалски тигърчета и двама представители на леопардите. Разбира се, с потомство могат да се похвалят и голяма част от другите животни там. 

Запознайте се с най-малките бебета в зоопарка във Варна. "Четири малки бебенца от вида бенгалски тигър, родени на 28 юли. От мама Бела и тати Сириус. От няколко дни, вече са навън. Изучават външното пространство", каза Иванка Стоянова - директор на Зоопарк - Варна. 

"Изключително се радваме, че имахме възможността даже да станем свидетели на самото раждане. За щастие, всичко мина перфектно. Малките бяха здрави. Скоро след това оставихме майката на спокойствие и след това имахме възможност да направим един обстоен преглед и всичко беше наред", поясни д-р Михаил Василев - ветеринарен лекар в Зоопарк - Варна. 

Бейби бум във варненския зоопарк (СНИМКИ)

Малките хищници все още нямат имена, но пък наддават на килограми. "Понеже млякото на майката е доста силно. В случая при нашите тигърчета, които са вече на 3 месеца почти - теглото вече е около 10 килограма", добави д-р Василев.

Малките бенгалски тигърчета имат и батковци от семейство хищници. Но леопардчета. "Изключително се радваме наистина за тяхната поява, бяхме най-радостни, защото те бяха първи и там също наблюдавахме целия процес. Бяхме изготвили специално местообитание даже за женската", каза още д-р Василев. 

"Всичко това се дължи на подобренията, които направихме във Варненския зоопарк. Два етапа на ремонт - първия етап на големи котки и втория етап на средно големи котки", съобщи Иванка Стоянова - директор на Зоопарк - Варна

А от началото на тази година в зоопарка има истински бейби бум. Цели 80 новородени. "От видове, като муфлон, елен лопатар, имахме много камерунски кози разбира се и виетнамски прасета - те са по декоративни и това е ежегодно при нас. Имахме от птиците доста млади животни също",  разказа ветеринарният лекар в Зоопарк - Варна.

А причината за този бейби бум от зоокъта обясняват така: "Бейби бум-ът се дължи на любовта и грижите, които полагаме за нашите питомци", добави Стоянова.

Бейби бум в зоопарка в Бургас

А тъй като обитателите стават все повече и тази година от зоопарка организират кампания по осиновяване. "В сайта на зоопарка може да видите списъка с животните, които могат да бъдат осиновени. Трябва да си изберете любимо животно или животно, което обичате - това според сумичката, която е за осиновяване", съобщи Стоянова.