Мариета Николаева показа корупционни практики в столично училище

След разследване на NOVA прокуратурата образува досъдебно производство за корупционни практики в столично училище. Образователното министерство също е потвърдило изнесените данни в материала, наложени са наказания. Мариета Николаева показа корупционни практики в столично училище. 

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокуратурата проверява държавно училище с частни занимални в София

През май ви показахме как при осигурени от държавата безплатни занимални за учениците от 1 до 4 клас, деца от конкретно училище се водят от класните им ръководители в апартаменти край училището и им се преподава срещу заплащане. Тогава таксата беше по 300 лева месечно. Освен всичко друго, това е конфликт на интереси.

След разследването ни, прокуратурата започна проверка. Те са установили престъпления. Министерството на образованието също е направило проверка, установени са много нарушения. Регионалното управление по образование е наложило дисциплинарно наказание - последно предупреждение за уволнение на директорката на училището. А от МОН са категорични, че при възстановяване на тези практика, със случая ще се заеме и Инспектората.

В разследването на NOVA, по сигнал на родители, показахме как вместо на държавна и безплатна занималня, класните ръководители преподават на учениците си срещу заплащане. Дори тази възможност официално се предлага от училището. Директорката тогава отрече обвиненията.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как в държавно училище може да работят частни занимални

След разследването ни прокуратурата започна проверка. Резултатът – Столичната дирекция на вътрешните работи е установила престъпления по служба, както и данъчни престъпления. Въз основа на това Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство.


Наблюдаващият прокурор е възложил и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция да разпореди извършване на финансова инспекция в училището. Прокуратурата не предоставя повече детайли на този етап, за да не бъде възпрепятствано разследването.
Междувременно МОН също е разпоредило щателна проверка. Установени са редица нарушения.

„Констатирани са различни нарушения. Има наложени санкции на директора - административна санкция има наложена, която е обжалвана. И също така има дисциплинарна санкция - дисциплинарно наказание, особено строго”, заяви Климент Христов, старши експерт РУО-София.

Направен е и последващ контрол в училището. Предписанията са били изпълнени, а други ще бъдат под наблюдение. От Софийската градска прокуратура съобщиха за NOVA, че разследването по случая продължава.

„Темата на NOVA”: Търговия със знания (ВИДЕО)