"Ние като ЕС трябва да спазим думата си", каза германският външен министър

България е изпълнила всички условия, страната работи много упорито, за да може да присъства изцяло в Шенгенската зона. Това заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок на съвместна пресконференция с българския си колега Мария Габриел. 

Зафиров: Ние сме толкова далеч от Шенген, колкото бяхме и в началото на това управление

"Ние като ЕС трябва да спазим думата си за приемането на България и Румъния в Шенген. Държавите, които подкрепят това решение, трябва да го направят бързо, защото в днешните времена на масата стоят искания за нови граници и разделения", заяви Бербок. 

Според германския министър след като България е изпълнила всички критерии, нейните граждани имат право да се движат свободно в Европа. "Не трябва да допускаме да не се спазва думата", подчерта ръководителят на германската дипломация.

Мария Габриел е на работно посещение в Германия и Австрия 

Българският вицепремиер и външен министър Мария Габриел благодари за категоричната подкрепа на Германия за членството на страната ни в Шенген. „Позицията на Берлин означава много за България и българския народ. Подкрепата ви за Шенген в този ключов момент означава много”, обясни българският дипломат.

Габриел изтъкна, че Берлин подкрепя София и за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), както и за опазването на външните граници, което е основен приоритет. Тя коментира и икономическите инвестиции на Германия в България с очакване, че ресурсите ще бъдат насочени към сферата на културата и образованието.

Относно подкрепата на България за Украйна Мария Габриел обясни, че страната ни ще работи за санкционния режим срещу Русия и за предприемане на мерки срещу заобикалянето на тези санкции. „България е дом на хиляди бягащи украинци, подкрепяме формулата за мир на президента Володимир Зеленски“, каза тя и допълни, че страната ни ще работи с Молдова, Румъния и Гърция за алтернативи маршрути за украинското зърно.

България подкрепя интеграцията на страните кандидати за Европейския съюз – държавите от Западните Балкани, Молдова, Украйна и Грузия. Критериите трябва да бъдат изпълнени, допълни Мария Габриел.

Мигранти разказват как навлизат в Европа

Йоханис: Австрия няма аргументи да блокира България и Румъния за Шенген, щом одобри Хърватия

Рюте обещава подкрепа за България в Шенген, ако има положителна оценка от ЕК

Източник: БГНЕС