На последните заседания не се намери фигура, която да събере необходимите гласове

Провали се поредният опит да бъде разплетен политическия възел в Столичния общински съвет и да бъде избран председател. 

Малко повече от час продължи днешното заседание на СОС. В самото начало кметът на София Васил Терзиев се обърна към общинските съветници с призив да проявят разум и да изберат председател на местния парламент, иначе това ще струва на софиянци около 240 млн. лева. Минути след това бе направено предложение от ПП-ДБ-СС заседанието да бъде отложено. След почивка и кратък дебат общинските съветници гласуваха заседанието да продължи на 18 декември.

Междувременно от ГЕРБ и БСП напълно отхвърлиха идеята да има ротационен председател на Съвета.

„София е заложник, включително и кметът Терзиев, на Борис Бонев и на неговото желание да бъде председател на Общинския съвет”, каза Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

„Не може да се натрапва само фигурата на председател без да се търси диалог. Диалог по приоритети за управление на Столичната община през следващите години”, добави Иван Таков от БСП.

„В някакви личностни драми и обвинителни посоки нямаме никакво намерение да влизаме, защото не е добре човек да си сменя позицията на всяко едно заседание. Както наблюдавахме, че се случва с някои от нашите колеги общински съветници”, подчерта Борис Бонев.

Това бе четвъртият опит за избор на председател на СО. Предишните три се оказаха неуспешни, тъй като не се намери фигура, която да събере необходимите 31 гласа. При последния опит, изненадващо, от ПП-ДБ (Спаси София) оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев.

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ: Общинските съветници в София не си избраха председател

Според „Възраждане” политическото боричкане продължава.

„Някои от другите партии са готви на исторически компромис в името на София и да влязат в сглобка. Аз виждам как и ГЕРБ и БСП са готви за сглобка стига да им бъде обещано,че ще са част от едно ясно мнозинство”, заяви Деян Николов.