Не трябва да остава впечатление, че основният закон се използва за оправдание на необходимостта от тази коалиция, добави той

Президентът с остри реплики към депутатите. Румен Радев разкритикува намеренията на народните представители за промяна в Конституцията. Според него парламент, който не събира високо обществено доверие, не трябва да прави промени в основния закон.

Депутатите приеха промените в Конституцията на първо четене

Президентът Румен Радев не хареса намерението на мнозинството в Народното събрание да промени основния закон и то в кратки срокове.

"Мен ме притеснява, че парламент с критично ниско, рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие, изобщо посяга към Конституцията. Мисля, че това не е нормално", заяви Радев.

Държавният глава заподозря, че промените се правят, за да се маскират проблемите в некоалицията. "Парламентът има критично важни въпроси, в които трябва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван за прикритие изобщо на необходимостта от съществуването на тази коалиция.

Радев не вижда причина при това положение да внася свои предложения за промени в Конституцията. И потвърди - засега няма да налага вето на държавния бюджет за 2024г. "Аз мисля, че това, което казах, изигра своята роля, имам уверението, че няма да бъде продавана държавна земя", заяви Радев.

А новия транш военна помощ за Украйна, който парламентът подготвя отново противопостави президент и парламент на противоположни позиции. "Аз се надявам, че нашите народни представители трябва да осъзнаят, че тяхната отговорност е най-вече към българските граждани, към тяхната сигурност, към тяхното качество на живот, а не към други държави", допълни държавният глава.

Денков за промените в Конституцията: Няма как президентът да има обективен поглед по този процес

В понеделник депутатите продължават да разглеждат план-сметката на държавата, а заявката е конституционните промени също да бъдат обсъдени на второ четене тази пленарна седмица. 

Не закъсняха политическите реакции по темата. От "Възраждане" определиха думите на президента като повтаряне на аргументите им, но със закъснение и напомниха на президента, че предстои решение на КС за запазване на българския лев, като те се надяват той да го насрочи максимално бързо. 

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски препоръча на президента да се придържа към правомощията си, като допълни, че Конституцията е предвидила разделение на властите и институциите, като защита на независимостта на парламента. Според Пеевски на президента не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на неговите служебни правителства.

Пред NOVA министърът на финансите Асен Василев заяви, че президентът не работи за българския интерес, а в Конституцията ясно пише кой може да я приема. 

Репортер: Софи Цветкова