В световен мащаб глобалното затопляне е факт, казаха те

„2023-та ще бъде още една от най-горещите години от поредните 10. За съжаление, политиците не слушат нас, учените, и нещата ще стават още "по-интересни”. Ще наблюдаваме все повече екстремни явления със засушаването. затоплянето на земната повърхност с 2 градуса натрупва огромна енергия, която води до по-интензивни процеси”. Това заяви климатологът и метеоролог Христо Попов в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Глобалното затопляне влияе на тревожността и депресиите

Той описа отминаващата година като много разнообразна. "Зимата на 2023-та леко позакъсня. Беше топла, а пролетта след това – доста студена, с температури под нормата. Последва дъждовно лято, сух август, а през септември имаше наводнения, за съжаление - и с жертви. Октомври беше сух, слънчев, топъл, ноември ни изненада със снега”, каза Попов.

„През лятото – юни, юли, август на световно ниво се оказа, че вървим към най-горещата година”, каза Апостол Дянков от Фонд за дивата природа WWF, ръководител на програма “Климат и енергия”.

Бурята "Золтан" носи проливни дъждове и снегове в Северна Европа

"За първи път тази година беше счупена границата на затопляне от градус и половина за около седмица. На 17 ноември беше счупена и втората граница от Парижкото споразумение - за затопляне от 2 градуса. За света ще бъде много голям проблем, ако такива дни и седмици (на чупене на рекорди по затопляне) продължат в рамките на години", каза още Дянков.