Руските власти помагат на мигрантите и ги насочват към границата, твърди служител на финландската гранична служба

Финландия периодично затваря и отваря граничните си пунктове с Русия. Причината за това е големият наплив от мигранти от руска страна, който според местните власти е умишлено насочен към Финландия, съобщава Voice of America (VOA).

Най-новият член на НАТО – Финландия, затвори границата си с Русия до средата на януари. През декември беше направен повторен опит за отваряне на граничния пункт, но властите бързо го затвориха след поредния наплив на търсещи убежище. Според финландски служители Русия използва мигрантите като част от своята хибридна война.

"За първи път Русия използва тази тактика, за да повлияе на вземането на решения във Финландия. През 2015-2016 г. имахме същия казус на северните гранични пунктове в Лапландия. Това също може да е вид заявление по отношение на Финландия, НАТО и споразумението между страната и САЩ", заяви Марко Саарекс от щаба на финландската гранична охрана.

Финландия отваря отново два гранични пункта с Русия

Финландия, която има над 1300-километрова граница с Русия, е в състояние на повишена готовност. Граничната зона обаче няма физически бариери, което затруднява патрулирането. Местното правителство твърди, че Русия изпраща мигрантите, за да дестабилизира страната - твърдение, което Москва отрича.

"Видяхме, че руските власти помагат на мигрантите и ги насочват към границата. Те им дават велосипеди, за да я преминат. През тази година промениха политиката си. Свободно водят хората към Финландия, но не само ги водят, а и активно ги насочват към страната ни", заяви Саарекс.

Финландия ще затвори и последния граничен пункт с Русия

Финландското правителство обсъжда промени в законодателството си за граничен контрол, за да повиши сигурността и да защити границите на Европейския съюз и НАТО с Русия. Много финландци възприемат действията на Москва като форма на отмъщение.

"Причината е, че се присъединихме към НАТО и много подкрепяхме Украйна във войната. Може би това е един вид наказание от страна на Русия към Финландия", каза журналистът Юлия Бломквис.

Според журналиста Петри Сеппа това е хибридна война. „Мисля, че причината за това е, че Финландия се присъедини към НАТО миналата пролет. А след това подписа договора за сътрудничество в областта на отбраната със Съединените щати", каза Сеппа.

Новото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната на Финландия с Америка идва след десетилетия на невоенно съгласуване и усилия за укрепване на приятелските връзки на страната с Русия. Позицията на Хелзинки се промени след пълномащабното нахлуване в Украйна. Обществената подкрепа за присъединяване към НАТО рязко нарасна, а Финландия се стремеше към бърз военен достъп и помощ в случай на конфликт, показва репортаж на Voice of America (VOA)

Русия подаде официално оплакване срещу Финландия за затварянето на гранични пунктове