Международната общност все повече настоява за прекратяване на огъня

Докато тежките боеве в Газа продължават, израелци и палестинци мислят за бъдещето Газа след края на войната. Палестинската автономия заявява, че е готова да поеме управлението, а Израел заявява, че Палестинската автономия не може да предявява претенции. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Линда Градщайн в своя репортаж от Йерусалим.     

В същото време, на фона на огромния брой на жертвите в конфликта, международната общност все повече настоява за прекратяване на огъня. 

"Не ми се струва, че има консенсус между САЩ, Израел, регионалните арабски държави и международната общност за това кой ще управлява Газа след края на конфликта", коментира Мхаймер Абу Сада, професор по политически науки в университета Ал-Азхар в Газа. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че управлението на Ивицата Газа трябва да бъде поето от нова форма на Палестинска автономия. Според социологическите проучвания от 80 до 90% от палестинците не одобряват ПА и нейния 88-годишен лидер Махмуд Абас. Те смятат управлението за корумпирано и неспособно да управлява. 

Шестима убити при израелски удар срещу събрание на лидери на "Хамас"

"Организацията за освобождение на Палестина (ООП) има право да поеме управлението на Газа", категоричен е Хюсеин ал-Шейх, генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина. 

Палестинските анализатори твърдят, че 17 години след последните парламентарни избори палестинците трябва да изберат по-квалифицирано ръководство, което да ги обедини. 

"Международната общност търси администрация, която може да осигури технократичните нива на управление, като здравеопазване и образование. Но палестинците се нуждаят от легитимни лидери. Те искат ръководство, което да може да се застъпва за тях”, посочва Тахани Мустафа, който е експерт в международна кризисна група. 

Египет представи триетапно предложение за мир, което да започне с двуседмично прекратяване на огъня и освобождаване на 40 израелски заложници. След това сформиране на палестинско технократско правителство, което да проведе избори, а накрая - пълно прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на всички израелски заложници, свобода за всички палестински затворници и пълно израелско изтегляне от Газа, предава Voice of America (VOA)

"Хамас": Загиналите в Ивицата Газа вече са над 22 хиляди души

Бенямин Нетаняху е категоричен, че египетското предложение е неприемливо.

Някои израелски анализатори твърдят, че целта за елиминиране на “Хамас” е нереалистична.  

"Хамас” е преди всичко идея, а не организация. “Хамас” няма да изчезне. Дори и хиляди терористи и политически лидери на “Хамас” да бъдат убити по време на конфликта, те все още ще имат десетки хиляди поддръжници в Газа", посочва Майкъл Милщайн, бивш офицер от армейското разузнаване и професор в университета в Тел Авив.   

Нетаняху твърди, че нито “Хамас”, нито Палестинската автономия могат да играят роля в бъдещето на Газа. Но той не е изложил план за бъдещето на района, разказва Линда Градщайн. 

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg