Болестта може да се появи при всяка възраст

„Първото лечение, което даваме на пациентите си с псориазис, е морелечение, фототерапия. Тя се прилага или като истинско слънце и солена вода, или със специални лампи, които произвеждат тънък спектър на UV B фототерапия (311 nm)”. Това заяви дерматологът проф. д-р Мирослава Кадурина в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

UV лъчението – метод за лечение и убиец на вируси (ВИДЕО)

Според нея псориазисът може да се появи при всяка възраст – и при малки деца, при по-зряла възраст. „Тази болест има собствени цикли – кожата се възстановява без особена причина. Стресът е основен причинител. В последните години се говори за т.нар. невротоксини, които се отделят по време на стресови състояния. Както често косата побелява след стрес, така понякога и псориазисът тръгва след силно притеснение”, обясни д-р Кадурина.

Модерният сок от селъри предразполага към бръчки

Тя уточни, че след 80-те години на миналия век се е установило, че псориазисът засяга и други органи. „То е системно заболяване, а не е само кожно. Има тотална промяна на представата какво е това заболяване и как да се лекува”, обясни дерматологът.
Сърбежът не е основен симптом на болестта, поясни тя. Няма доказана конкретна причина за това заболяване, уточни д-р Мирослава Кадурина.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase