Силен конкурент може да бъде Мишел Обама, посочи бившият зам.-министър на външните работи

Изборите в САЩ и изявлението на Доналд Тръмп, че ако стане президент на САЩ, ще насърчи Русия да нападне страна от НАТО, която не дава пари за отбрана коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той каза, че Тръмп ще бъде следващият президент на САЩ, ако Джо Байдън продължава да е в надпреварата. Керемедчиев посочи, че има възможност демократите да посочат друг кандидат. Той е на мнение, че такъв силен конкурент може да бъде Мишел Обама. Експертът каза, че ако Тръмп стане президент, ще има по-силен натиск върху Европа да се превъоръжи по-бързо и да увеличи помощта си за Украйна.

Тръмп ще насърчи Русия да нападне страна от НАТО, която не дава пари за отбрана

Бившият министър не смята, че Тръмп окуражава Путин да нападне страна от Алианса. По негови думи той прави лапсус. „Тук има два финансови страни. Едната е разходите за отбрана, която всяка страна трябва да похарчи по смисъла на поетия ангажимент. Това са 2% от БВП. Отделно са вноските за членство в НАТО. Тук Тръмп обърква понятията, защото няма страна, която да не си е платила вноската. Но болшинството от страните не заделят 2% от БВП за отбрана. Още по време на мандата си като президент това беше основната критика на Тръмп към тези страни. Те му смееха тогава, но след войната в Украйна стана ясно, че НАТО без САЩ не може да съществува“, каза бившият зам.-министър.

За 75% от американците възрастта на Байдън е проблем

Керемедчиев посочи и какви разходи трябва да заделя всяка страна членка на Алианса. Той поясни, че Полша е страната с най-големи разходи.

Бившият зам.-министър  коментира интервюто на Тъкър Карлсън с руския президент. Експертът посочи, че „това беше монолог, насочен към американската публика“. По негови думи интервюто е било „удобно за Путин“.

Какво каза Путин в първото си интервю за западен журналист след началото на войната

Гостът коментира и войната в Украйна. Той обясни, че в момента ситуацията в страната е много тежка, липсват боеприпаси, а Русия изстрелва четири пъти повече снаряди и ракети. „50% от ракетите и дроновете на Русия успяват да достигнат целите си, а преди бяха 15%, тъй като украинската отбрана успяваше да ги прихване“, допълни той.

Милен Керемедчиев коментира и противоречията между управляващите за поста на външен министър. Той посочи, че министерството има много важна роля за вдигане на ветото за Шенген. Експертът допълни, че предстоят избори в ЕС, преговори за промени в начина, по който работи Съюзът, а МВнР има водеща роля в тези въпроси. Той поясни, че страната има нужда от много силен външен министър – фигура, която да е разпознаваема от партньорите ни и да има характер да отстоява позициите си. „Не смятам, че за краткото време премиерът Денков успя да затвърди своя имидж като такъв. Смятам, че трябва да се намери друга кандидатура“, каза той. Керемедчиев поясни, че според него не е удачно едно и също лице да бъде и премиер, и външен министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase