Най-видният противник на сегашния режим - Алексей Навални, почина в петък

Алексей Навални, най-отявленият руски опозиционен лидер, почина в петък. Информацията на Москва е, че е изпаднал в безсъзнание в наказателната колония, където излежаваше дълга присъда. Кои обаче са останалите видни опозиционни активисти, хвърлени в затвора в Русия?

Иля Яшин

Той е дългогодишен съюзник на Навални и бивш лидер на опозиционна партия. През декември 2022 г. Яшин беше осъден на осем години и половина затвор за изявления в канала му в YouTube за военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от руските сили в киевското предградие Буча.

Малко след като изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., Русия криминализира "разпространението на невярна информация" за въоръжените ѝ сили.

В заключителните си думи преди произнасянето на присъдата, 40-годишният Яшин нарече Путин "човек, отговорен за клане" и заяви, че е "по-добре да прекараш 10 години зад решетките като честен човек, отколкото мълчаливо да потъваш в земята от срам заради кръвта, която пролива твоето правителство".

Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза е опозиционен политик и бивш помощник на Борис Немцов – опозиционер, убит през 2015 г. в центъра на Москва. През април 2023 г. Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор за държавна измяна и по други обвинения, които той отрича, сравнявайки делото срещу него със сталинистки показен процес.

Миналият месец 42-годишният Кара-Мурза беше преместен в нова наказателна колония в Сибир, където е държан в строго изолирана килия. Той страда от неврологично разстройство, след като преживява два опита за отравяне, а съпругата му Евгения изразява опасения за живота му в затвора.

Игор Гиркин

Виден националист, бивш командир на паравоенни формации, Гиркин, известен и като Игор Стрелков, миналия месец беше осъден на четири години затвор за подстрекаване към екстремизъм, след като обиди Путин.

53-годишният Гиркин публично обсъждал възможността да се кандидатира срещу Путин на президентските избори през март и твърдял, че може да се справи по-добре от дългогодишния руски лидер. Той отрича обвинението в екстремизъм и адвокатският му екип заяви, че планира да обжалва присъдата.

Бернер: Ако има воля, може да се открие дали Навални е отровен с новичок

През юли миналата година Гиркин беше задържан под стража, след като създаде "Клуб на гневните патриоти", който да спаси Русия от опасността от системни сътресения заради военни провали.

Гиркин помага на Русия да анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., след което организира и командва проруски милиции, които изтръгват част от Източна Украйна от контрола на Киев.

През 2022 г. нидерландски съд го осъди задочно на доживотен затвор за убийство при свалянето през 2014 г. на малайзийския самолет, извършвал полет MH17 на авиокомпания "Малайзия Еърлайнс" над Източна Украйна. Тогава загинаха 298 души пътници и екипаж. Гиргин отрече да е извършил престъпление.

Лилия Чанишева, Вадим Останин, Ксения Фадеева

Чанишева, Останин и Фадеева са бивши служители на екипа на Навални или на неговия "Фонд за борба с корупцията" (ФБК).

През юни миналата година Чанишева, която ръководеше акциите на опозиционния политик в уралския град Уфа, получи присъда от седем години и половина за "създаване на екстремистка организация".

Останин е бил ръководител на местния щаб на Навални в сибирския град Барнаул и през юли беше осъден на девет години зад решетките за участието си в "екстремистка общност".

Бившата ръководителка на ФБК в сибирската Томска област и местна депутатка Ксения Фадеева беше осъдена на девет години и половина затвор през декември за ръководство на "екстремистка организация".

Помощниците на Навални нарекоха преследванията им "политически мотивирани".

ЕС готви нов пакет санкции срещу Русия след смъртта на Навални

Игор Сергунин, Алексей Липцер, Вадим Кобзев

Тримата адвокати на Навални. Те бяха задържани през октомври по подозрение в принадлежност към "екстремистка група", което поддръжниците на опозиционера тогава определиха като опит за по-нататъшна изолация на хвърления в затвора политик.

Адвокатите са обвинени, че са използвали достъпа си до Навални, за да му дадат възможност да ръководи екстремистката си дейност от затвора, като предават материали на поддръжниците му – твърдения, които Навални тогава отхвърли като нелепи.

Този месец Министерството на вътрешните работи на Русия добави още двама адвокати на Навални в списъка с издирваните лица – Олга Михайлова и Александър Федулов. Смята се, че и двамата са извън Русия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Превод от "Ройтерс": Симеон Томов, БТА