По време на митинг някои излязоха с плакати с призив: "Путин, ела и въведи ред"

Украинският президент Володимир Зеленски поиска спешни преговори с полските власти заради фермерските протести. Това стана след седмици на недоволство от земеделци в цяла Европа.

През последните дни в Полша обаче протестиращи блокираха граничните пунктове към Украйна и така създадоха сериозни затруднения с доставките. Варшава е твърд поддръжник на Киев от началото на руската инвазия преди две години.

Протест на гръцки фермери блокира ГКПП „Орменион - Капитан Петко Войвода“

Въпреки това напрежението между двете страни ескалира, след като фермери се оплакаха от нелоялна конкуренция от украинските производители. По време на митинг някои дори излязоха с плакати с призив: "Путин, ела и въведи ред". Това доведе до остра реакция от правителствата и в Киев, и във Варшава.

"Украйна не може да се примири с това, което се случва по границата, особено след появата на пропутински лозунги. Наредих на правителството да отиде на границата между двете ни страни в най-кратък срок и то още преди 24 февруари. Тази блокада, за съжаление, застрашава доставките към нашите войници на фронта. Моля ви, Доналд, уважаеми министър-председател, също да дойдете на границата. Анджей, господин президент, моля ви да подкрепите този диалог. Това е въпрос, който засяга националната сигурност, и който не можем да оставим да се проточи", заяви Зеленски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase