Около 1,4 милиона замбийци живеят с ХИВ

В продължение на две години Прешъс Мбомболи от Замбия приема лекарства всеки ден, за да се предпази от заразяване с ХИВ вируса, който причинява СПИН, посочват от Voice of America (VOA).

21-годишното момиче е сред първите в страната, които получават ново лекарство за превенция под формата на инжекция. Всяка инжекция предотвратява инфекция в продължение на шест месеца. Замбия е първата страна с ниски и средни доходи, която предлага лекарството на населението.

Лина Мванго е технически директор на местната организация с нестопанска цел C-Herb Zambia „Нашата целева възрастова група за това са подрастващите момичета и младите жени на възраст от 16 до 24 години. Местни представители, наричани Connectors, помагат за внедряването на програмата“, разказа той пред Voice of America (VOA).

Опасна болест се разпространява на границата между Колумбия и Венецуела

Правителството на САЩ дари близо 15 000 флакона от лекарството. Това е достатъчно, за да защити 2000 замбийци от ХИВ за една година, казват от посолството на САЩ. Но експертите уточняват, че хората, които си слагат инжекцията, все пак трябва да спазват и мерки. Защото това лекарство не предотвратява бременност и не предотвратява други инфекции, предавани по полов път.

Около 1,4 милиона замбийци живеят с ХИВ, както и с около 33 000 нови инфекции годишно. Експертите се надяват, че новото лекарство може да помогне за намаляване на тези числа.    

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg