Тазгодишното 77-о издание на кинофестивала ще се проведе между 14 и 25 май

Директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо и президентът Ирис Кноблох обявиха официалната селекция на 77-ото му издание. В нея попадат българската актриса Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов.

Номинираната за „Оскар” Мария Бакалова се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм „Стажантът” на режисьора Али Абаси. Лентата е включена в конкурсната програма и ще се съревновава за наградата „Златна палма”. В ролята на младия Доналд Тръмп зрителите ще видят румънско-американския актьор Себастиан Стан. Лентата проследява живота на Тръмп по времето, когато е търгувал с недвижими имоти през 70-те и 80-те години на миналия век.

Франсис Форд Копола се завръща в конкурсната програма на 77-ия кинофестивал в Кан

Мария Бакалова не за първи път е в официалната селекция на Кан. През 2021 г. филмът с нейно участие „Жените наистина плачат” на Мина Милева и Весела Казакова беше показан в паралелната секция "Особен поглед".

Тази година сред филмите в „Особен поглед” е и „Безсрамните” на режисьора и сценарист Константин Божанов. Филмът е копродукция на Франция, Швейцария и България. В него участват индийски актьори, сред които Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей. Сюжетът разказва за забранената любов между две момичета в строго патриархална страна.

Тазгодишното 77-о издание на кинофестивала в Кан ще се проведе между 14 и 25 май. Председател на журито ще бъде американската режисьорка Грета Геруиг.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Елена Христова, БТА