Бяхме внимателни, за да сведем до минимум възможността за ескалация, допълни постоянният представител на страната в ООН Амир Саид Иравани

Действията ни бяха в отговор на израелския режим срещу постоянната агресия и атаката срещу дипломатическото представителство на Иран. Извършихме поредица от военни атаки с хиляди ракети и дронове. Операцията ни беше в защита на неотменимото ни право, посочено в хартата на ООН. Тя беше необходима и точно насочена единствено срещу военни цели. Бяхме внимателни, за да сведем до минимум възможността за ескалация. Това заяви пред Съвета за сигурност постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани.

Гутериш: Близкият изток е изправен пред истинска опасност

"Някои членове на Съвета решиха да си затворят очите за реалността и основните причини, довели до сегашното положение. Със своето лицемерно поведение САЩ, Франция и Великобритания не изпълниха дълга си към мира и сигурността, използват лъжи и манипулации, разпространяват лъжливи информации, прехвърлят ни вина. Не уважават правото ни да реагираме на нарушението на фундаментални принципи на международното право. САЩ защитават Израел от поемане на отговорност за нападението в Газа. Отричат правото на Иран да се защитава срещу въоръжените атаки, но и оправдават атаките на Израел срещу беззащитните палестинци, освен това прикриват жестокостите им. Това е погрешна интерпретация на самозащита", посочи Иравани.

Съветът за сигурност на ООН се събира на спешна среща след нападението на Иран

"Израелският режим отговаря за всички терористични нападения срещу Иран. Действията им подкопават международния мир и сигурност. Иран не иска да ескалира конфликта или да разпространи напрежението. Ние нямаме свои проксита в региона, никоя група или страна не действа по наше поръчение, те атакуват окупатори. Израелският режим опитва да ни сложи този етикет, оправдавайки своите действия", подчерта той.

До ескалация на напрежението в Близкия изток се стигна в нощта срещу неделя. Причината - отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. 

Около 23.00 ч. българско време в събота бяха изстреляни над 300 дрона и ракети от Иран към Израел. Редица държави реагираха мигновено със защита в небето си и сваляне на всичко, което може да бъде прехванато. Но военни определят атаката на Иран като успешно отблъсната. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase