Това заяви президентът на страната Анджей Дуда

Полша е готова да приеме ядрени оръжия, ако НАТО реши да ги разположина нейна територия, за да засили Източния фланг. Това заяви президентът на страната Анджей Дуда. Коментарът му беше направен, след като стана ясно, че Русия увеличава военния си капацитет в Беларус и Калининград.

Държавният глава на Полша уточни, че преговори за ядрените оръжия между Варшава и Вашингтон се водят от известно време. Полша, която е член на НАТО и един от най-големите поддръжници на Украйна, граничи с руския ексклав Калининград и с Беларус - държава, съюзник на Москва.

Нова помощ за Украйна от САЩ: Какво включва пакетът за 61 млрд. долара

Миналата година руският президент Владимир Путин потвърди, че Русия е изпратила тактически ядрени оръжия в Беларус. Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че подкрепата на Съединените щати, Великобритания и Франция за Украйна поражда сериозни стратегически рискове, които повишават риска от пряка конфронтация между най-големите ядрени сили в света. Според Лавров Вашингтон и НАТО са обсебени от идеята да нанесат „стратегическо поражение” на Русия. Той смята, че в подобна конфронтация съществуват рискове, които могат да доведат до повишаване нивото на ядрена опасност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase