Във Венеция влезе в сила решението на градската управа да въведе билет от 5 евро за посетителите в града

В празничните дни все по-често мислим за почивка и пътуване. И Италия винаги е много добра възможност. Страната обаче се бори със свръхтуризма и предприе мерки за опазването на забележителностите си. От тази седмица Венеция е първият град в света въвел билет за еднодневните посетители.

Всъщност градът на лагуната сам по себе си е един музей на открито и е една от най-желаните дестинации в света. Градът винаги е бил пренаселен от туристи, но след пандемията ситуацията стана драматична.

Масови протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Тази седмица във Венеция влезе в сила решението на градската управа да въведе билет от 5 евро за посетителите на града.

Таксата е само за тези, които не нощуват в града и не се прилага за деца. Всеки ден средно 50 хиляди са посетителите на града. Толкова колкото и жителите му.

Проверката се прави на гарата , от гондолиерите и на корабчетата, които обслужват градски транспорт. Билетът е дигитален код, който може да се свали на телефиона или принтира.

От днес: Такса от 5 евро за посещение на Венеция

Регистрирането става на специален сайт за посетителите на Венеция. В сила е само за определени дни, като например специални празници когато туристите са повече от обичайно.

60 хиляди посетиха града в първия ден от въвеждане на таксата. Някои се озоваха без да знаят и затова кметството лансира информационна реклама.

Управата подчертава, че таксуват хората не за да прави пари, а за да обезкуражи бързите туристически обиколки и нискотарифен туризъм в натоварените дни. 

Освен Венеция и други големи градове също се задъхват от прекомерния брой туристи. Милано обмисля да забрани уличната консумация след полунощ, а още през миналата година Рим въведе такси за посещение на редица обекти, сред които и Пантеона.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase