Политикът коментира напрежението във висшите учебни заведения

Американският сенатор Бърни Сандърс даде специално интервю за главния международен водещ на CNN Кристиан Аманпур. Политикът коментира войната в Близкия изток и студентските пропалестински протести, които се провеждат в много учебни заведения в последните седмици.

Ето и пълния текст на интервюто:

При мен сега е сенатор Бърни Сандърс. Сенаторе, добре дошли! Дълго време ясно изразявахте позицията си по отношение на войната в Близкия изток и американската политика спрямо нея, а сега - и по отношение на протестите и репресиите, които наблюдаваме. Първо обаче искам да Ви попитам, смятате ли, че позицията на президента Байдън за случващото се е правилна и какво бихте казали за първите му коментари относно протестите?

Той е напълно прав, че не искаме протести, в които да има прояви на насилие. Изобщо няма да толерираме антисемитизма, ислямофобията, хомофобията или каквато и да е форма на фанатизъм. Смятам обаче, че е важно да се разбере защо тези хора протестират. Не е защото подкрепят "Хамас". Те протестират, защото са възмутени от това, което израелското правителство прави в Газа, което носи след себе си опустошителни последствия не само за терористичната организация, но и за целия палестински народ. Затова тези антивоенни демонстранти са там. Те не искат да виждат как тази ситуация, при която 110 000 палестинци - 5% от населението, са убити или ранени, продължава. В Газа стотици хиляди деца са изправени пред глад, защото Израел отказва да позволи на хуманитарната помощ да стигне до където е необходимо. Две трети от домовете в Газа са разрушени или повредени, цялата гражданска инфраструктура, водоснабдяването и електричеството са унищожени, образователната система – също. Всеки университет там е бомбардиран. Така че, мисля, че е важно да се разбере защо тези млади хора протестират, а те го правят по правилни причини, за да се изправят срещу продължаващата военна и финансова помощ на САЩ за дясно-екстремисткото правителство на Нетаняху, което води унищожителна война срещу палестинския народ.

Сенаторе, последният път, когато бяхте при нас, беше преди няколко седмици, когато имаше опит, вероятно успешен, да се обвърже американската военна помощ с това да се спазва международното хуманитарно право, правилата за водене на война и т.н. Междувременно САЩ приеха закон, който предоставя повече военна помощ на Израел и на Украйна. Тогава казахте, че израелците, не трябва да получат нито една стотинка от нашите пари, докато не се съгласят с правилата на играта. Какво се случи?

Това, което се случи, е, че първо не успях дори да предложа изменение, според което САЩ не трябва да предоставят повече пари за оръжия на Израел. Дори не успях да внеса тази поправка в залата. И второ, с голямо мнозинство републиканците и демократите гласуваха да продължат да финансират военната машина на Нетаняху. В момента говорим за демонстрантите в Колумбийския или Калифорнийския университет и това, което трябва да разберете е, че това не са просто отделни протестиращи. Голяма част от американския народ не иска да вижда повече от доларите на данъкоплатците да отиват за унищожаването на палестинския народ от Нетаняху. Всички разбираме, че "Хамас" е терористична организация, която започна тази война и според мен Израел също има право да започне война срещу тях. Те обаче нямат право да воюват по начина, по който го правят - срещу палестинския народ. Повечето американци в момента мислят по същия начин.

Миналия път, когато разговаряхме, обсъдихме въпроса с така наречените "лостове" за влияние. Очевидно е, че Америка има огромно влияние поради силния си съюз с Израел и всички милиарди долари, които изпраща. Смятате ли обаче, че студентите протестират срещу факта, че тяхното правителство изглежда не използва нито един от тези лостове, за оказване на влияние?

Да, разбира се. Вижте, едно е, да се случи ужасна трагедия или война в някоя част на света, в която САЩ нямат никакво участие. Това обаче не е случаят в Газа. Вашингтон в миналото и в момента, визирам законодателството, за което говорихте, обсъжда още над 19 милиарда долара, които да бъдат предоставени на Израел, включително 10 милиарда долара неограничена военна помощ. Така че, разбира се, правителството на САЩ има право да каже на Нетаняху: "Няма да получите нито един долар повече, ако не позволите на хуманитарна помощ да влезе, ако не спрете неизбежния глад, който наблюдаваме, ако не се придвижим към решение с две държави". Когато плащате сметката, вие поръчвате храната. Правителството на САЩ направило ли е това? Не, не го е направило и мисля, че студентите и американският народ разбират, че това е много погрешно.

Както знаете много добре, министър-председателят Нетаняху е майстор на политическата игра и се възползва от всеки възможен момент. Говорейки на английски, той се обърна директно към американските студенти в университетските кампуси и каза какво според него представляват тези протести.  „Това, което се случва в американските университети, е ужасяващо. Антисемитски тълпи са превзели водещи висши учебни заведения. Те призовават за унищожаването на Израел. Нападат еврейски студенти и преподаватели. Това напомня на случилото се в германските университети през 30-те години на миналия век”, каза Нетаняху. Сенаторе, вероятно сте виждали и други да казват същото, дори в медиите. Интересно ми е дали смятате, че това е точното описание на случващото се в американските кампуси?

Аз самият съм евреин. Семейството ми беше избито от Хитлер. Много съм чувствителен по отношение на антисемитизма, каквито, надявам се, са и всички американци. Трябва да се уверим, че няма прояви на антисемитизъм, не само в университетските кампуси, но и в цялата страна. Вие сте права, че Нетяняху е много хитър политик. Ако целият свят осъжда военната политика, която водите и която вече е убила или ранила 5% от хората в Палестина и е разрушила инфраструктурата, то е ясно, че целият свят ще пита: „Какво правиш?” Това, което той направи, е да отклони вниманието и американските медии очевидно се хванаха на това, като казаха, че всеки протест срещу Израел е антисемитски. Ако говорите за това, че две трети от хората, които са убити или ранени, са жени и деца, а не са част от Хамас", това е антисемитско. Ако говорите за това, че 70% от жилищата са повредени, това е антисемитско. Ако говорите за това, че ООН и хуманитарните организации се притесняват от продоволствена криза, че децата в Газа в момента умират от недохранване, то вие сте антисемит. Е, мисля, че американският народ няма да се хване на това. По този начин Нетаняху обижда интелигентността му. Той трябва да бъде държан отговорен за действията на своето дясноекстремистко и расистко правителство. Това да обвинява или да твърди, че всеки, който е бил критичен към него, е антисемит, е наистина позорно.

Сенаторе, защо според вас администрацията на университета е повикала полицията?

Ще оставя администраторите на университета да отговорят на този въпрос. Просто бих казал, че някои висши учебни заведения са постъпили правилно. Те зачитат правата на студентите да протестират и предлагат разумни решения.

Наскоро изнесохте реч в Сената, която аз излъчих. Тя представляваше един наистина важен урок по история, както и по отношение на протестите и антисемитизма, за който току-що говорихте. Според вас къде се вписват тези протести в историята на американските студентски протести?

Трябва да ви кажа, че като млад участвах в демонстрация за граждански права, бях арестуван при превземането на административния офис в Чикагския университет, поводът беше явно изразените расизъм и сегрегация по онова време. Истината е, че ако нямаше протести, седящи стачки и демонстрации, нямаше да постигнем напредъка, в борбата с расизма и прекратяването на апартейдната форма на управление, която съществуваше в много части на страната. Ако нямаше милиони хора, предимно жени, които да излязат на улицата и да кажат, че им е писнало да бъдат граждани втора категория, че искат да имат право да контролират собствените си тела, нямаше да постигнем напредък в борбата за правата на жените. Ако нямаше демонстрации, които да казват, че трябва да сложим край на хомофобията в Америка, нямаше да постигнем напредъка, който имаме в момента. Демонстрациите и правото на несъгласие, правото на протест, са смисълът на Първата поправка на Конституцията на Съединените щати. Всъщност това е, което ви прави свободна страна. Да бъдеш свободна страна означава, че някой излиза и демонстрира, не е нужно да се съгласяваш с него, той обаче има право да го направи. Това е разликата между автокрацията, диктатурата и свободната страна.

Искам да ви пусна част от един запис засягащ определението къде се преминава границата между антисемитизма и критикуването на правителствена политика. Наскоро колегите от телевизия PBS разговаряха с Кенет Стърн, директор на център "Бард" за изследване на омразата. Той беше човекът, който ръководеше изготвянето на законопроекта, който състави определението за Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Това е определението, което е в сила и до днес, ето какво каза той. „Внимателно използвах термина „антисемитизъм”. За да има тежест, той трябва да се използва само в най-категоричните случаи. Така че по подразбиране винаги предпочитах да го избягвам. Сега има стремеж той да се използва за почти всичко, а когато всичко стане антисемитско, нищо не е антисемитско и това затруднява борбата с антисемитизма”, каза Стърн. Интересно ми е какво мислите за това, като се има предвид фактът, че този термин в момента е наистина политизиран и през Конгреса минават всевъзможни законопроекти, нови закони и други неща,и републиканците го използват много често.

Единственото, което бих казал, е, че антисемитизмът е гнусна и отвратителна идеология, която, както всеки знае, само през последните сто години е довела до смъртта на милиони хора. Трябва да се борим с антисемитизма по всички възможни начини. Но това някой да ни внушава, че не можем да критикуваме правителството на Израел или на Италия, или на Ирландия, независимо от причината, не е това, което представлява демокрацията. Вярвам, че не всички са съгласни с мен, че военната политика на правителството на Нетаняху е катастрофална. Тя причинява безпрецедентни вреди. Те са в нарушение на международното право и в абсолютно нарушение на американското право, между другото. Идеята, че хората, които критикуват действията на Нетаняху, са антисемити, е глупост и представлява една много опасна граница, която може да прекоси правото на свободата на изразяване в тази страна.

За нашето поколение, което израсна в ерата на "никога повече" и което е много отдадено на това, мисля, че е наистина трудно, когато виждаме как тази дума се превръща в оръжие и може би губи своят смисъл. И това е важно, както предупреждава Кенет Стърн. Какво според вас сега ще се случи с Байдън и неговата кампания? Докъде според вас ще доведе всичко това? Защото тук става въпрос и за американската външна политика.

По отношение на кампанията му, мога да кажа, че се връщам назад и спомням, че други хора споменавали, че това може да е Виетнам на Байдън. Линдън Джонсън, в много отношения, беше много добър президент, във вътрешнополитически план внесе някои важни законодателни актове. Той реши да не се кандидатира през 1968 година поради различните му възгледи относно Виетнам. И аз много се притеснявам, че президентът Байдън се поставя в положение, в което отчуждава не само младите хора, но и голяма част от демократите заради възгледите си за Израел и войната. Така че наистина се надявам, че от политическа гледна точка, от морална гледна точка президентът ще спре да дава празен чек на Нетаняху. Надявам се да разбере, че от политическа гледна точка това не е полезно, а точно обратното.

Благодаря Ви!

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase