Експертите поглеждат към бъдещето

Автоматизацията на технологичния процес оказва влияние върху работниците по света вече повече от век, като унищожава и създава работни места. Експертите поглеждат към бъдещето, за да се опитат да предвидят как изкуственият интелект ще промени начина, по който работим. Той вече навлиза в области, които някога са били изцяло зависими от хората, предава Voice of America.

„Като за начало, работните места, изложени на най-голям риск, са в сферата на маркетинга, социологическите проучвания и финансовите анализи. Това са дейности, които може да бъдат автоматизирани сравнително лесно“, казва анализаторът Санджай Патнаик.

Нерядко липсва и квалифициран персонал. Сюзан Билър от Международната федерация по роботика казва, че изкуственият интелект запълва тази липса. „Фокусираме се върху професиите, които изчезват, защото никой не се обучава за тях. Добър пример за това са заварчиците. Използваме напредъка в роботиката, за да преодолеем този проблем и да има кой да върши тази работа“, казва тя.

Изкуственият интелект и промените в процесите на световния ред

Според други експерти, въпреки развитието на новите технологии, има неща, които изкуственият интелект просто не може да прави.

Абигейл Гилбърт от Институт за бъдещето на труда казва: „Все още има силно търсене и постоянна потребност от комуникация в работната среда, способността за критично мислене и хора с лидерски умения. Този вид таланти, които хората, обучаващи се в сферата на изкуствата и хуманитарните науки, придобиват, продължават да са изключително важни за пазара на труда.“

А един от начините да запазите работата си е да се преквалифицирате в експерт в областта на изкуствения интелект.

„Хората, които могат да работят с машините, ще се увеличат много. Някои от тях ще бъдат създатели на съдържания, които ще могат да правят уникални неща с помощта на генераторите на текстове, изображения и видео, дори с генератор на програми“, смята експертът Шон Дали.

На този фон Белият дом обяви плановете си да увеличи броя на специалистите в федералната служба, които могат да работят с изкуствения интелект. До 500 души до следващата година, допълват от Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America