Най-реалистичният вариант е да бъде отпуснат заем на Украйна

Страните от Г7 засега не могат да вземат решение за конфискуването на замразените активи на Русия. Това стана ясно и след днешната среща на финансовите министри и централните банкери на седемте.

Най-реалистичният вариант е да бъде отпуснат заем на Украйна, който да бъде обезпечен с печалбите от руските активи, на стойност около 300 милиарда долара. Това обясни финансовият министър на Съединените щати.

СРЕЩА НА ВЪРХА: Представители на Г7 се събират в Италия

Джанет Йелън уточни, че никакви варианти не са напълно изключени, което е намек, че е възможно да бъдат конфискувани всичките активи. Това би била безпрецедентна стъпка, която Русия яростно критикува.

„Винаги собствеността на други страни, включително златото и резервите на Централната банка, е била табу за всякакви санкции. Но идеологията се смени и никакви законови основания не работят за западните страни. Сега казват: „Все още не взимаме златото и резервите”, но приходите от тях ще бъдат насочени към нужди, които те преценят. Ние също имаме такива възможности. Имаме замразени активи и те също носят приходи. Ако вземат такова решение, ние ще им отговорим със същото. Така че имаме отговор”, заяви министърът на финансите на Русия Антон Силуанов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase