Слави Василев смята, че „Радев е военен за разлика от други политици” и затова предлага с ирония декларацията да бъде подписана от депутатите

Какви са реакциите след острите думи на президента към политиците заради войната в Украйна коментират културологът Георги Лозанов и политологът Слави Василев в студиото на „Здравей, България”.

Радев: Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев очаква, че Русия ще ни удари, защото тя е агресор, който не е ясно до къде ще спре своята агресия. Това каза Георги Лозанов.

„Има нещо обезпокоително в риториката, към която се придържа Радев - тя е обезпокоителна по три причини”, каза Лозанов. Според него риториката на президента се опитва да равнопостави страните, „сякаш едната не е агресор”. По неговите думи това се случва по време на избори, за да избират хората „в ситуация на страх, а не на свобода”. Лозанов завърши с  мнението, че „интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение”.

Парламентарно представените партии реагираха на изказване на Радев за Украйна

Слави Василев смята, че „Радев е военен за разлика от други политици” и затова предлага с ирония декларацията да бъде подписана от депутатите. „Ескалацията на ситуацията е причината президента да каже на депутатите да внимават какво говорят”, добави политологът. Според него Путин трябва да „не е на себе си, за да се изправи срещу НАТО”, но Георги Лозанов напомни, че президентът на Русия твърдеше, че няма да нападне и Украйна.

„Ако не бяхме в НАТО, Путин вече щеше да е тук”, заяви Лозанов относно сигурността на България.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase