Младите в общността станали лениви и комуникирали по-малко на живо

Старейшините на отдалечено племе в амазонската дъждовна гора разказаха как появата на интернет е накарала членовете му да се борят с капаните на пристрастяването към социалните медии и порнографията, като същевременно са попадали и на онлайн измами.

Хората от племето Марубо, които от стотици години живеят в малки колиби, разпръснати покрай река Итуа в Бразилия, миналата година за първи път разбраха какво е високоскоростен интернет, благодарение на сателитната програма Starlink на Елон Мъск. Общността от 2000 души бързо открива невероятните ползи от новооткритата технология.

Къде мъжете не се хранят в присъствието на тъщата

Хората от племето изведнъж имали възможност да се обадят за помощ в случай на спешност, а медицинските хеликоптери можели да достигнат до ранените за броени часове, а не за дни. Те също така можели да се свържат бързо с роднини или приятели, които лагеруват на десетки километри по-надолу по реката. Малко след като хората от Марубо се запознават с удоволствията на интернет, опасностите бързо започват да се проявяват. Старейшините съобщават, че хората са станала=и мързеливи, прекарвайки часове в скролване в социалните мрежи, пристрастили се и към еротичните филми.

40-годишният Еноке Марубо казва пред репортери от New York Times, че интернет е променил някогашния прост и технологично устойчив начин на живот на неговия народ, който е спазвал от векове. "Интернет промени рутината толкова много, че беше пагубен", признава той. "В селото, ако не ловуваш, не ловиш риба и не садиш, не ядеш", допълва мъжът.

Лунооките хора - мит или истинско племе

Междувременно Алфредо Марубо (всички членове на племето имат една и съща фамилия) заяви, че внезапното излагане на порнография е предизвикало тревожно нарастване на откритото сексуално поведение в култура, в която целувката на публично място се смятала за шокираща. Той каза, че младите мъже споделят видеоклипове в групови чатове, като добави, че някои видни представители на племето са съобщили, че виждат по-агресивно сексуално поведение от страна на младите мъже.

Въпреки че са по-свързани от всякога, членовете на племето се отдръпнали от личните си социални контакти и спрели да говорят със собствените си семейства, забелязват местните. Тама Сай Марубо, първата жена, на която е предоставена ръководна роля в племето, заяви, че макар социалните медии да са отворили очите на младите хора от племето за света, те също така са ги накарали да изоставят отговорностите си в полза на прекарването на часове пред смартфоните си.

Няколко членове на племето заявиха, че се опасяват, че традициите на групата ще бъдат изгубени, и изразиха тревога, че социалната структура на племето е заразена от слуховете, разпространявани в груповите чатове. Други обясниха, че някои потребители на интернет са били подложени на обиди от непознати в социалните мрежи и са се поддали на измами.

Отвъд цивилизацията: Как оцеляват дивите племена на остров Суматра

Starlink - инициатива, стартирана от Мъск в рамките на неговата компания SpaceX, притежава около 60% от около 7500 сателита в орбита около Земята и е доминиращ играч в сферата на интернет сателитите. Неговата технология е предоставена за първи път в Бразилия през 2022 г., но едва през април миналата година достига до по-отдалечените райони на Амазонка, като например бреговете на река Итуа, където живеят хората от племето Марубо.

Пристрастяването към социалните медии и порнографията, онлайн измамите, дезинформацията и намаляването на социалните умения в реалния живот са странични продукти от постоянното използване на интернет, които отдавна тормозят развития свят. Но за разлика от живеещите в големите градски центрове, които се запознават с интернет и смартфоните с постепенното развитие на технологиите с течение на времето, животът на хората от Марубо се променя веднага, тъй като те се сблъскват с пълните възможности на съвременните технологии за една нощ. Поради това лидерите прибягват до отчаяни мерки в отчаян опит да ограничат въздействието на глобалната мрежа. Достъпът до Starlink се контролира и ограничава във времето. Потребителите вече могат да сърфират в интернет общо седем часа на ден - два часа сутрин и пет часа следобед. Позволява се неограничен достъп само в неделя. Тази политика се разглежда като временна мярка, докато общността се адаптира и разбере как по-добре да интегрира технологиите в ежедневието си.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: vesti.bg