Образувани са общо 97 досъдебни производства

388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са получени в структурите на МВР. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Образувани са общо 97 досъдебни производства. 

Служебният вътрешен министър е запознал представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа с мерките, предприети от МВР, за обезпечаване на обществения ред и сигурността при произвеждането на изборите за Народно събрание и членове на Европейския парламент, както и с дейностите по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Срещата е била в Министерството на транспорта и съобщенията.

„Продължава ефективното взаимодействие с ЦИК, РИК, общинските и областните администрации, като се поддържа ежедневен контакт на всички нива за безпроблемното протичане на изборния ден”, заявява още вътрешният министър.

„Чрез интерактивната географска карта, която въведохме за първи път миналата година, в реално време контролираме постъпилите сигнали. Това дава възможност да вземаме необходимите решения за пренасочване на сили и по този начин да избегнем ситуации, при които може да има купуване на гласове.

Сформираното Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС, както и създаденият във вътрешното министерство Оперативен щаб, продължават активно своята дейност за гарантиране честността на вота”, заявява още Калин Стоянов.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че от началото на предизборната кампания до 14:00 часа на 08.06.2024 г. са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. По апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители и представители на България в Европейския парламент, са разпределени, както следва: АП-София - 31; АП-Бургас - 27, АП-Пловдив - 5; АП-Варна - 23, АП-Велико Търново - 7.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase