Чуха се и взаимни обвинения

Бившите управляващи – с първи реакции след изборите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна със симпатизанти в Родопите, където коментира вота. В същото време – сътресение при бившите им партньори в управлението – „Продължаваме Промяната – Демократична България”, където последва лидерска оставка.

От водещата партия ГЕРБ изчакват финалното преброяване, за да коментират официално. Докато чакат, Борисов посети родопското село Магерово. „Чудят се защо сме първи - можеш да покажеш какво си направил. Те излизат и приказват едно и също. Моделът „Борисов” бил да хвърля пари от багажника на джипката...”, посочи той.

Борисов: Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Благодаря!

Борисов провери как върви изграждането на пътя до Магерово. Посрещнаха го с думите: „Ти не си политик, ти си държавник”. На това лидерът на ГЕРБ отвърна: „Сега, като те слуша Корнелия Нинова ще тупне”.

И докато първите се радват на симпатизанти из страната, при бившите им партньори в управлението последва сътресение заради резултата. Председателят на „Да, България” Христо Иванов се оттегли от поста си и няма да е депутат.

„Този резултат за ПП-ДБ изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност. Едно последно нещо към избирателите, които не излязоха да гласуват за нас – аз приемам тяхната присъда. И смятам, че с днешния акт показвам, че искам тяхното извинение”, каза Иванов.

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България”. Отказа се и от депутатското си място

Той обвърза оставката си с решението за участие на ПП-ДБ в сглобката. Но остана категоричен, че това е било единственото възможно решение на политическата криза. „Дали компромисът си е струвал – да. Ние сбъркахме по начина, по който го прилагахме и го правехме. Не успяхме да го защитим и да получим подкрепа за него”, подчерта подалият оставка лидер.

Иванов обвини ГЕРБ и ДПС за взривяване на политическата линия. „Те взривиха възможността за този разговор, доведоха правителствена криза, закараха ни на избори, за да няма реформи, това да изчезне от фокуса на общественото внимание и да са насаме с хладилника на властта и да преяждат. Да ги видим сега какво ще правят”, обясни той.

Иванов беше категоричен, че коалицията на ПП-ДБ има бъдеще, но е въпрос на съвместни усилия. От „Продължаваме Промяната” не коментираха трусовете в „Да, България”. Единственият им коментар за резултата на вота е от снощи, когато заявиха, че коалицията ПП-ДБ ще бъде опозиция в новия парламент.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.