Коментар на политическия анализатор Кристиян Шкварек и журналиста Владимир Йончев

На 10 юни председателят на „Да, България” Христо Иванов подаде оставка. Тя е била приета от Изпълнителния съвет на партията. Той се отказа и от депутатското си място.

„В изборната вечер прогнозирах, че нито един от лидерите на либералната коалиция няма да подаде оставка, но си връщам думите назад. Един от тях подаде и това му прави чест. Той е от тези, които най-малко имаше логика да подаде оставка. Тежестта на „Да, България” се е увеличила значително през последните две години. По-скоро оставки трябваше да има при „Продължаваме промяната”, коментира в студиото на „Здравей, България” политическият анализатор Кристиян Шкварек.

Бившите управляващи след вота: ГЕРБ сред избиратели, Христо Иванов подаде оставка (ОБЗОР)

По думи на журналиста и главен редактор на OFFNews Владимир Йончев загубата на гласове не е за сметка единствено на „Продължаваме промяната”.

„Това личи от преференциите за Европейски парламент, където най-много преференции събира Никола Минчев. Намаляването на гласовете е пропорционално. За оставката на Христо Иванов не много широк кръг от хора знаеше отдавна и аз лично знам от половин година. Оставката му беше подготвена още преди да бъдат насрочени изборите. Доколкото знам, тезата му е, че следващият лидер трябва да се роди сам и той няма да подсказва кой да бъде”, заяви Йончев.

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България”. Отказа се и от депутатското си място

Той обясни, че оставката на Иванов е много голямо изпитание за „Да, България”. „Когато погледнем назад, можем да видим, че Христо Иванов беше много чист и не особено практичен човек. Част от обвиненията на „Да, България” - че са секта, че са морално чисти, че не поставят грешките на другите, говорят за корупцията и съдебната реформа - темите бяха задавани от Христо Иванов, срещу когото никога не е могло да има обвинение в корупция”, каза още Йончев.

Според Шкаврек пред ГЕРБ има само три опции. „Две от тях са пагубни, а третата е изключително трудна. Първата е да не направят кабинет и да се отиде отново на избори. Втората е да съставят правителство, но да има слаба фигура начело, човек, който не е популярен. Третата, и според мен - единствената им опция, е да направят кабинет за четири години, който почти магически, да се хареса на хората. Но за да има такъв кабинет, трябва да „подушат” накъде „духа вятърът” и в България, и в Европа”, обясни той.

По думи на Шкварек правителството не трябва да бъде с ПП-ДБ, защото няма да бъде одобрено от българските граждани, а на такъв кабинет биха се съгласили „Има такъв народ” и вероятно - БСП.

„Той би бил много либерален, със силното участие на ДПС. Големите печеливши на тези избори са ГЕРБ и ДПС. Те са партиите, които досега бяха скрита коалиция, и мандатът на избирателя е за това въпросната коалиция да стане явна. Българският гласоподавател освети с огромен прожектор всички, които мишкуват”, каза Йончев. Според него ще има коалиция между ГЕРБ и „Има такъв народ” с подкрепата на ДПС и „Възраждане”, посочи Йончев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase