Приключи срокът за пренареждания в списъците на новите избраници

Приключи срокът за пренареждания в списъците на новите евродепутати, които ще ни представят в Страсбург. Резултатите показват повече познати лица, отколкото нови попълнения.

Дебют в ЕП: На депутатските банки сядат автомобилен състезател, бивш парашутист и инфлуенсър

ГЕРБ-СДС ще имат петима евродепутати. Лидерът им в листата Росен Желязков в сряда подаде заявление, че се отказва от мястото си и ще остане депутат в Народното събрание. Така от партията влизат досегашните представители на формацията - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. Нов кадър е Илия Лазаров, който влиза от СДС.



Интересна е ситуацията при ДПС, където отново влиза Илхан Кючюк. По информация на NOVA обаче председателят на партията Джевдет Чакъров се отказва от мястото си в европарламента. Евродепутат няма да бъде и Искра Михайлова, която е с дългогодишен опит в Брюксел. Това означава, че на тяхно място могат да влязат Елена Йончева, която на тези избори по покана на Делян Пеевски се кандидатира от ДПС и Танер Кабилов. Въпреки, че от ЦИК все още официално не са обявили имена, на сайта на АЛДЕ тримата са записани като евродепутати от групата.



Голяма роля преференциите изиграват и при „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Най-много преференции събира първият в листата Никола Минчев. Интересното тук е, че Радан Кънев и Христо Петров успяват да изпреварят втория и третия кандидат и така си печелят място в европарламента.



Най-много преференции общо пък събира Петър Волгин от „Възраждане”, който измества първия в листата на партията Станислав Стоянов. Но и двамата влизат. Третият от „Възраждане” е Рада Лайкова.



БСП изпраща в Страсбург Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова.



Има такъв народ има един евродепутат и това е Ивайло Вълчев.



Окончателният списък се очаква до петък.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase