Защо се стигна до това - коментират изборният експерт Даниел Стефанов и Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК

Масово надраскани изборни протоколи. Само в един от РИК-овете в София са предадени над 80% сгрешени изборни книжа в неделя. Темата коментираха изборният експерт Даниел Стефанов и Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Това, което видях в голяма част от протоколите, е доста особено. Има грешка още в първата част, в която се описва колко човека са гласували, колко бюлетини са използвани, колко са останали”, обясни изборният експерт Даниел Стефанов.

„Моето обяснение е следното: когато свърши изборният ден, това трябва да се попълни преди да се отвори урната и да се извадят бюлетините. Много често хората имат страшно нетърпение да отворят урната и да видят кой как е гласувал. При отварянето, преди тази информация да бъде извадена и вкарана в протокола, стават всякакви грешки”, обясни Стефанов.

Дълга нощ за изборните комисии в цялата страна (ОБЗОР)

„Другият проблем, според мен, е, че не използват първото копие на протокола - така наречената чернова. Всички много бързат, за да предадат материалите”, обясни Стефанов. И допълни, че категорично е нужно обучение на председателите и секретарите на комисиите.

„Дори в самия изборен ден ЦИК промени условията на гласуване”, припомни още Лазарова.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.