Вижте кои са носителите на „Тони“

Звездата от филмите за Хари Потър Даниъл Радклиф спечели престижната награда "Тони" за роля в мюзикъл. Отличието се присъжда за принос към театралното изкуство на "Бродуей". Това е първият бродуейски трофей на Радклиф. Той спечели за участието си във "Весело" ("Merrily We Roll Along"). Това е незаменим опит за мен, каза Радклиф. 

"Аутсайдерите" - адаптация на класически роман за юноши, спечели награда "Тони" за най-добър мюзикъл, а "Стереофонично" получи приза за най-добра пиеса, съобщиха световните осведомителни агенции. Церемонията по връчване на театралните награди се състоя в неделя вечер в центъра 'Линкълн" в Манхатън, Ню Йорк. 

Над 9000 предмета: Най-голямата колекция на "Хари Потър" във Великобритания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мюзикълът "Аутсайдерите" е по едноименния роман на С. Е. Хинтън за враждата между улични банди през 60-те години в Оклахома. Съпродуцент на мюзикъла е Анджелина Джоли. Другият продуцент - Матю Риго, благодари на Хинтън в благодарствената си реч с думите "Сузи, искам да кажа, че твоята история и послание за любовта и семейството промени живота на всички ни". 

"Стереофонично" е пиеса по мотиви от живота и кариерата на членовете на групата "Флитууд Мак". Продукцията стана и големият победител на вечерта с общо пет награди. Автор на пиесата е Дейвид Аджми. "О, не, агентът ми ми даде бетаблокер, но не действа. Присъствието ми тук идва след дълго и тежко пътуване. Трябва да финансираме изкуството на Америка", каза Аджми. 

Специални гости на шоуто по връчването на наградите бяха Джей-Зи и Хилари Kлинтън. Клинтън е част от продуцентския екип на мюзикъла "Суфражетки". "Била съм на много сцени, но тази е специална", коментира тя. Хилъри Клинтън беше посрещаната с овации при изненадващата си поява на 77-ата церемония на наградите "Тони". Бившият държавен секретар на САЩ подчерта историческото значение на явлението, стоящо зад мюзикъла „Суфражетки“.

СИЛНИТЕ ЗАЯВКИ: Кои са фаворитите за наградите "Оскар" през 2025 г. (ГАЛЕРИЯ)

Алиша Кийс беше част от музикалната програма на вечерта с хита от 2009 г. Empire State of Mind. Мюзикълът "Хелс кичън" е полуавтобиографична пиеса за нейния живот и кариера. 

Малия Джой-Муун стана най-добра актриса, получавайки награда 'Тони" за "Хелс кичън". Даная Таймър - част от екипа на "Аутсайдерите", стана първата жена, спечелила "Тони" за режисура на мюзикъл. 

Шаная Тауб е едва втората жена в историята на "Бродуей", написала, композирала и участвала в мюзикъл. Нейният мюзикъл 'Суфражетки" спечели наградата за най-добър текст. "Гласувайте, гласувайте, гласувайте", призова тя от сцената. 

Звездата от сериала "Наследници" Джеръми Стронг получи първата си театрална награда "Тони" за водеща главна мъжка роля за играта си в пиесата на Ибсен от 1882 г. "Враг на народа". Така Стронг вече е носител на "Еми", "Златен глобус" и "Тони". 

Киша Луис, която играе ролята на учителка по пиано в "Хелс кичън", също получи първата си награда "Тони" след 40 години на сцената за второстепенна роля в мюзикъла. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!
 
Източник: Розалия Благоева, БТА