Досега в "черния списък" са 12 физически и 3 юридически лица

Европейският съюз наложи замразяване на активи и забрана за издаване на визи на фирми и лица, обвинени в подпомагане терористичната групировка "Хамас". Санкциите са вторият кръг, който ЕС налага на групировките "Хамас" и "Палестински ислямски джихад" след нападението им срещу Израел на 7 октомври.

ЕС наложи санкции на „Хамас” за сексуално насилие

Досега блокът е включил в "черния списък" 12 физически и три юридически лица, свързани с бойците. Сред последните мишени са три фиктивни дружества, използвани от ключовия финансист Хамза Абделбасит за насочване на средства към групировката, включително испанската фирма за недвижими имоти Al Zawaya Group, както и две други, базирани в Судан.

Преговорите между съперническите палестински групировки "Хамас" и "Фатах" бяха отложени

Санкционирани са също ръководителят на "чуждестранните инвестиционни дейности" на „Хамас”, обменно бюро, което позволява преводи от Иран, и служителят, отговарящ за "Асоциацията на благотворителните институции".

Освен това ЕС налага санкции на Али Моршед Ширази, високопоставен служител на иранската Ислямска революционна гвардия, който наблюдава връзките на Техеран с палестинските групировки от Ливан.

Високопоставеният служител на "Хамас" Махер Ребхи Обейд, "отговорен за ръководенето на терористичните агенти на "Хамас" на Западния бряг", също беше включен в списъка. При нападението на "Хамас" на 7 октомври в южната част на Израел са загинали 1195 души, предимно цивилни, сочи справка на АФП, базирана на израелски данни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС