Очаква се тя да бъде преместена в музей

Уникална статуя на Бог Хермес откриха при разкопки в археологическия обект Хераклея Синтика край Петрич. До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. Очаква се находката да бъде преместена в музей.

При рутинни дейности в зоната на мръсния канал, който е минавал под площада на древния град Хераклея Синтика, археолозите забелязали нещо необичайно.

„Започнахме да разчистваме, за да видим за какво става въпрос. И тогава се появиха първо стъпалата. Мислехме, че е някакво парче, защото има такива случаи - парчета от статуи, намираме тук пръстче, там част от ръка. И се оказа лека полека, че е цялата. Ние нямаме, разбира се, изход, трябва да я извадим, не можем да я оставим”, заяви професор Людмил Вагалински, ръководител на обекта.

Статуя на Ейбрахам Линкълн се разтопи заради високите температури в САЩ

Статуята е с височина от 2,10 м. Предполага се, че тежи около 800 килограма. Изключително запазена е.

„Такива статуи, ние в България, на Хермес и с такъв размер, нямаме. Римско копие е. И то копира, така се смята, първообраза е бронзова статуя на Хермес, но направена много по-рано в Древна Гърция, може би от Поликлет”, каза професор Людмил Вагалински.

Днес стотици туристи посетиха древния град, за да видят новата находка.

„Когато се консолидират усилията на държава, община, на екип археолози, на професор Вагалински, резултатите са повече от видими”, коментира Димитър Бръчков, кмет на Петрич.

Планираното за днес транспортиране на статуята вероятно ще се случи в началото на следващата седмица. Местенето й в музея в Петрич е задължително.

Разкопките в Хераклея Синтика продължават, като вече има група доброволци от чужбина, които искат да участват в изследването му.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase