Печивото е увековечено в класацията на TasteAtlas 2024

Колумбия бе увенчана с първото място в света на гастрономията благодарение на pandebono (пандебоно). TasteAtlas даде високи оценки на този деликатес от маниока, царевица и сирене като една от най-вкусните и популярни рецепти. Перфектен за хапване по всяко време на деня, той е верен спътник на чаша кафе или топъл шоколад, разказва Voice of America.

Хрупкав отвън и мек отвътре, колумбийският хляб е нещо повече от храна. Направен от прясно сирене, нишесте от маниока и царевица, рецептата за пандебоно е придружавала различни поколения колумбийци в техните закуски и вечери. 

„Пандебоно, известен също като „добър хляб“, е ястие, което е много типично и традиционно във Вале дел Каука“, разказва готвачът Едуин Кастибланко. 

Кулинарен хит: Кое е едно от любимите ястия на Камала Харис (СНИМКИ)

Историята на хляба датира от 1900 г. с италиански пекар, който, нетърпелив да угоди на местните си клиенти, измислил кратка, бърза и лесна рецепта със съставки, които имал под ръка. 

„Основната съставка за хляба е отлежало сирене. За рецептата са необходими още нишесте от маниока и вода или мляко. Именно тези три съставки придават специалния вкус на пандебоно”, обяснява Кастибланко.  

Най-популярните кулинарни изкушения на Франция (ГАЛЕРИЯ)

С несравним вкус и изкушаващ аромат, когато излезе от фурната, пандебоно е  неустоимо кулинарно предложение. Често колумбийците го комбинират с чаша топло кафе.  

Печивото е увековечено в класацията на Taste Atlas 2024 и има повече гласове от бразилския „хляб със сирене“ и чилийския „marraqueta“. 

Традиционни храни, които да опитате в Италия (ГАЛЕРИЯ)

Пандебоно е продукт, който според неговите колумбийски почитатели храни не само тялото, но и душата. Той е почит към вкусовете на гастрономията на страната, посочват от VOA.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Voice of America, vesto.bg