"Имаме готовност", обясни председателят на ПГ на БСП

„Каквото прецени президентът, това ще бъде. Имаме готовност да посрещнем третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Този мандат е по-особен – идеята е да могат да се водят разговори и преговори с всички. Всеки един трябва да успее да надскочи собственото си его, за да излезем от този политически тупик”. Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. 

Васил Тончев: Президентът ще връчи третия мандат на БСП

„Всяко действие в страната зависи от това има ли действащ кабинет и редовен парламент, който да приема решения”, каза политикът и даде пример с парите по Плана за възстановяване и устойчивост. „Трябва да бъдат приети част от законите, за да усвоим финансирането. От 11 млрд. евро безвъзмездни пари, дадени от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост, ние сме усвоили 1,240 млрд. евро. Не може да усвоим над 9 млрд. евро. Последното усвояване по Плана за възстановяване и устойчивост беше по време на последния служебен кабинет”, допълни Гуцанов. „За икономиката на малка България това ще окаже огромно влияние”, каза председателят на ПГ на БСП.

Той даде пример със Зелената сделка, която е много добра по принцип, но запита дали е добра и за нашата страна. „Може ли Германия да отваря мините и тецовете си, Полша да ги запазва, а ние да ги затваряме”, запита Гуцанов. Политикът даде пример, че годишното потребление на страната ни е 38 мегаватчаса, 16 от тях са от АЕЦ „Козлодуй”, а 17 мегаватчаса са от тецовете. „Още една причина да работи Народното събрание и да се предоговорят всички тези условия”, допълни Борислав Гуцанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase