Налягането във водопроводната мрежа е слабо, обясни Ивайло Симеонов

„Ситуацията е толкова динамична, че аз не мога да дам съвет дали хората да напуснат домовете си. Сега видях, че огънят се е пренесъл към другата част на пътя. Изпратени са всички водоноски в поделенията в Елин Пелин и Горна Малина”. Това заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

„Между 4 и 8 души са били на територията на склада. Не зная колко са пострадалите. Газта е спряна, превантивно сме направили каквото може”, каза кметът на Елин Пелин. 

Според него хората трябва да стоят в домовете си, защото може от малки осколки да се възпламенят нови пожари. В склада няма боеприпаси.  

BG-ALERT предупреди хората от Гара Елин Пелин да се евакуират

„Всички водоноски са мобилизирани, не мога да преценя кой е издал тази заповед за евакуация, военните са включени, всички арендатори са уведомени. Няма достатъчно налягане във водопреносната мрежа и се затрудняват пожарникарите”, заяви кметът. 

Всички  кметове и доброволчески отряди са в готовност около селата за превантивни действия, защото вятърът е силен.

По-късно, към 21:30 часа кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отново повтори мнението си, че евакуация не е необходима. „Обявяването на евакуация за хората в Елин Пелин е прекалено крайно като мярка. Някой всява паника повече, отколкото е необходимо. Ситуацията е тежка, за жалост, има пострадали в складовете, има запалени складове на хранителна верига в близост”, заяви той.

„Към момента няма хора, които желаят да напуснат домовете си. Такива съобщения от BG ALERT трябва да се координират с кризисния щаб. Говорил съм и с представители на полицията”, обясни кметът. „Хората трябва да се успокоят, абсурдно е да напускат домовете си хората от Нови хан и Елин Пелин”, категоричен е кметът на Елин Пелин. 

Спряно е газоподаването от гара Елин Пелин към Равно поле с цел превенция. Спряно е и електричеството, обясни представителят на местната власт.

„Никой не може да предвиди кога ще завърши ситуацията. От 19:00 часа сме обявили частично бедствено положение”, каза Ивайло Симеонов.

По думите му във въздуха има мирис, но той не е тежък. Очаква се мобилна станция на екоинспекцията да дойде и да замери чистотата на въздуха.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ В СКЛАДА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ ЧЕТЕТЕ ТУК 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase