Този бонбон или го харесваш, или не

Лакрицата е особен вид бонбон. Понякога изобщо не е сладък. Дълго време лакрицата се е използвала предимно за медицински цели. Днес някои варианти идват с едно предупреждение. За някои той е твърде билков, твърде е странен. Може да е пикантен, сладък, солен. Обикновено той е тъмнокафяв до черен. Може да е сладък, или пикантен, или тръпчив. И предизвиква противоречиви мнения. Лакрицата се предлага в много видове, показва репортаж на "Дойче веле".

Всичко започва с невзрачното малко растение женско биле, произхождащо от Западна Азия и средиземноморския регион. Регионът в Европа, най-известен с него е Южна Италия.

Как се приготвя традиционна ирландска супа от морски дарове

Най-вкусното женско биле расте в Калабрия с ароматите, които растенията получават от земята и въздуха. Първоначално се смята лузъп левел и фермерите го изтръгвали, за да могат да обработват земята. Днес е едно от най-важните растения, които имаме на нашата територия.

Росано в региона Калабрия, е домът на най-старите производители на лакриц в Европа. Семейство Амарели прави лакриц по същата непроменена рецепта от 18 век, използвайки само една съставка и сушен корен от женско биле. Те използват само сладката част на стъблото и от корена. 

В котелната зала на фабриката сокът, извлечен от настъргания чипс от корен от женско биле, се сварява до гъст сироп. Тук придобива тъмния си цвят. Загряването разтваря активния въглен в корена.

Музеят на женското обилие до фабрика Амарели проследява еволюцията на лакрица от лекарство до лакомство и сладки бонбони. Днес компанията произвежда меки гумени бонбони и комбинации с шоколад, но бестселърът остава оригиналът. Таблетки за смукане от чисто женско биле.

Или ти харесва, или не ти харесва. Соленият лакриц е популярен в Скандинавия, сладкият е предпочитан в Южна Европа, а холандците консумират средно по два килограма на човек годишно.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase