Повече от един милион палестински деца са тежко травмирани от смъртта и разрушенията, причинени от конфликта

Много израелски и палестински деца страдат от тежки травми заради нападението на “Хамас” срещу Израел на 7 октомври и последвалата осеммесечна война между двете страни. Терапевти и от двете страни на войната  твърдят, че последиците могат да бъдат дългосрочни за най-уязвимите членове на обществото, съобщава Voice of America.

Ерез и Сахар Калдерон са сред десетките деца, които “Хамас” отвлича и отвежда в Газа на 7 октомври. Те бяха освободени след 52 дни в плен на ислямското движение. Бащата все още е заложник. Майка им, Хадас, казва, че децата ѝ все още страдат от псипологически травми повече от шест месеца след освобождаването им и се притесняват ужасно за баща си. "Децата ми не могат да спят, те са ужасени. Те разказват, че сънуват как баща им крещи: „Моля ви, не ме забравяйте“, разказва Хадас Калдерон. “Децата преживяват ужаса всеки ден. Никога не се чувстват в безопасност. Страхуват се от непознати. Вярват, че терористите ще дойдат отново", казва жената. 

Международни организации: Ударите на Израел в Газа са безпрецедентни (ВИДЕО)

"Никога не сме се сблъсквали с масово избиване на родители пред очите на децата им. Как да обясниш на едно дете, че сега е в безопасност, когато е видяло, че  родителите му са убити”, пита Шер Бен-Ариех, специалист по детски травми в Еврейския университет. 

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от смъртта и разрушенията, причинени от израелските въздушни удари, и от това, че семействата си убити, а домовете разрушени. По оценки на агенциите на ООН повече от 15 000 палестински деца са били убити, 12 000 са били ранени, а около 19 000 са останали сираци по време на тази война. 

Семейства на загинали при атаката на "Хамас'' в Израел заведоха дело срещу Иран, Сирия и Северна Корея

Медицинските специалисти и родителите на израелски и палестински деца се притесняват, че дори когато войната между Израел и “Хамас” най-накрая приключи, емоционалните белези ще се лекуват с години, посочват от VOA. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America/vesti.bg