Според представителя на Гуайдо за България има категорични данни, че опозиционери биват измъчвани

Естефания Мелендес е родена във Венецуела, но от почти 15 години живее в България. Определя себе си като политически активист и защитник на демокрацията. Става активна част от междудържавния диалог още през 2019-та година, когато един от лидерите на венецуелската опозиция – Хуан Гуайдо, се обявява за временен президент на страната, заявявайки, че в държавата няма друг годен кандидат, който да заеме поста. Мелендес става официален представител на Гуайдо в България и провежда срещи на високо ниво. И макар днес да е далеч от размириците в родината си, тя не остава безразлична към хаоса по площадите на Венецуела.

"Не мога да се върна във Венецуела, защото вероятно ще бъде арестувана там, ще бъда подложена на политически репресии. Когато всичко това приключи обаче със сигурност ще заведа родените си в България дъщери, за  да им покажа една свободна и демократична Венецуела.
В момента живеем в много важен, дори бих казала исторически, момент. Стигнахме до етап, в който имаме възможността да се преборим с диктатурата, да я победим. Тя се е настанила удобно във Венецуела от 25 години насам. В момента се борим, за да си върнем държавата обратно. Отвоювахме си това право още по време на президентския вот в края на миналата седмица", споделя тя.

Протести с тенджери и тигани срещу обявената победа на Мадуро във Венецуела (ВИДЕО)

Според нея спорът идва от това, че Венецуела е държава, в която президентът има доста власт. "Ние нямаме министър-председател, имаме държавен глава, който е основна фигура. В момента всичко е тясно централизирано, няма разделение на властите. Всичко е под контрола на режима на Мадуро. Поради тази причина не можем да очакваме, че институциите ще функционират нормално. Правосъдната система например далеч не е независима. Това също е наш приоритет, нещо, което искаме да възстановим. Върховенството на закона и разделението на властите трябва да бъдат факт, за да може демокрацията във Венецуела да бъде възстановена". коментира Мелендес.

Естефания допълва, че Мадуро има свой начин за справяне с противниците - арест. "Има и хора, които са загубили живота си по време на демонстрациите. Знаете ли, във Венецуела вече има доста сериозно количество политически затворници. През миналата седмица един от лидерите на опозицията и много близък мой приятел – Фреди Суперлано, беше задържан. Според наша, вътрешна инфрормация, той в момента е изтезаван, измъчван, опитват се да го накарат да „признае”, че опозицията във Венецуела е планирала да дестабилизира системата и страната още много отдавна. Мадуро, както и останалите представители на авторитарния режим опитват да играят с емоциите на хората. Той в момента се опитва да повиши нивата на терор, за да остане на власт. Това е всичко, което му е останало", коментира венецуелката.

Тя смята, че Мадуро със сигурност е диктатор. "Той затвърждава тази представа за себе си всеки изминал ден. Всъщност той никога не е бил лидер. Той е начело на страната, защото предишния президент Уго Чавес почина и малко преди смъртта си го посочи за негов наследник. Истината е, че Николас Мадуро никога не е имал харизмата на лидер. Когато извоюва така наречената си победа след смъртта на Чавес, на вота през 2013-та година, хората всъщност дори не бяха гласували за него като личност. Гласовете им бяха базирани на носталгия, на спомена за Уго Чавес, на усещането, което той, като истински и харизматичен лидер, беше оставил у тях. Мадуро никога не е участвал в истински избори, в истинско състезание за доверието на хората. Доказателство за това е категоричния му провал на последните президентски избори", подчерта венецуелката.

По думите ѝ вотът във Венецуела от миналата седмица далеч не е бил демократичен. "Той не покриваше основни изисквания, за да може да бъде определен като такъв. Въпреки това обаче гражданите масово отидоха до урните и упражниха правото си на глас. По този начин те демонстрираха решителността си да изберат новия път, по който Венецуела да върви в бъдеще. Път, без Мадуро", категорична е тя.

И двамата кандидат-президенти на Венецуела твърдят, че са спечелили изборите

Според Естефания има категорични данни, че триумфът в изборите е за опозицията.

"Във Венецуела ние имаме машини, с които гласуваме. Подобни на тези, които доста често попадат в заглавията на новините в България. След гласуването, тези машини разпечатват разписка, която не може да бъде фалшифицирана – на нея е изписано за кого е дал гласа си човекът, а тези разписки имат и защитен код, който не може да бъде манипулиран. Ние успяхме да получим данни за 80% от въпросните разписки. Законът ни дава правото да имаме наблюдатели в изборните секции, те свършиха работата си, въпреки опитите да им се попречи. Някои от военните сили в страната, които би трябвало да са страната на Мадуро му се опълчиха и ни помогнаха да получим достъп до данните. Разполагаме и с информация от гражданските организации. Това е нашето доказателство за победата", разкрива тя.

По думите на младата жена при анализа на реакцията  на международната общност спрямо събитията във Венецуела, трябва да се направи ясно разделение - между "свободния" свят и съюзниците на Мадуро - авторитарните общества. "Ако говорим за страните, в които има демокрация – те разбират много добре случващото се, знаят, че резултатите не се реални. Мадуро не позволи наличието на наблюдатели от свободния свят, които да влязат във Венецуела и от първо лице да следят изрядността на изборния процес. Той дори отпрати представители на Европейския парламент. От друга страна на барикадата са авторитарните режими. Мога да посоча Русия за пример – те бяха първите, които поздравиха Мадуро за преизбирането му. По време на вота в страната имаше набюдатели от руската Дума, които проследяваха процеса. Това означаваше само едно – легитимация на тази измама от страна на руската държава. Китай, Иран и Беларус бяха другите държави, които първи поздравиха Мадуро за победата, която той сам си приписа", отбеляза тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase